20.02.2018 | 09:43h ► 12:25h Jerusalim

Izraelska policija objavila imena uhapšenih Netanjahuovih saradnika

Izraelska policija objavila imena uhapšenih Netanjahuovih saradnika Foto: pixabay
Izraelska policija objavila je imena dva bliska saradnika premijera Izraela Benjamina Netanjahua uhapšenih zbog sumnji da su umešani u korupciju.

Nakon što je danas ukinut embargo policija ih je identifikoala kao Nira Hefeca, nekadašnjeg Netanjahuovog portparola i Šlomo Filbera, bivšeg direktora u Ministarstvu komuninikacija, kada je ministar bio Netanjahu od 2015. do 2017. godine, preneo je Asošiejted pres.

Oni su osumnjičeni da su promovisali propis od koga bi izraelska telekomunikaciona kompanija Bezek imala koristi u visini od stotine miliona dolara u zamenu za povoljno izveštavanje o Netanjahuu na svom popularnom novinskom veb sajtu.

Netanjahu koji se sumnjiči za dva odvojena slučaja korupcije u ovom slučaju još nije imenovan kao osumnjičeni. Predsedavajući kompanije Šaul Elovič je takođe u pritvoru zajedno sa svojom suprugom i sinom,kao i drugim zaposlenima u Bezeku.

Novinari koji su nekada radili za veb sajt Vala (Walla) rekli su da se bili pod pritiskom da se uzdržavaju od negativnog izveštavanja o Netanjahuu. Policija navodno ima dokaze zapravo poruke koje su Netanjahuovi saradnici slali novinskom veb sajtu, trežeći da se izmene ili izbace neki izveštaji o premijeru i članovima njegove porodice, javljaju izraelski mediji.

 

Netanjahuov saradnik nudio sudiji poziciju u zamenu za zatvaranje slučaja protiv Sare Netanjahu

Bliski saradnik premijera Izraela Benjamina Netanjahua Nir Hefec osumnjičen je da je nudio poziciju vrhovnog tužioca jednom sudiji u zamenu za poništenje slučaja protiv Netanjahuove supruge Sare osumnjičene za prevelike troškove u premijerskoj rezidenciji.

To je danas obelodanio izraelski novinar Ben Kaspit, a policija delimično potvrdila, prenose izraelski mediji.

Bivši lični portparol Netanjuhovih Nir Hefec navodno je ponudio Hili Gerstel poziciju vrhovnog tužioca pod uslovom da da zatvori slučaj protiv Netanjahuove supruge.

To se dogodilo 2015. godine preko posrednika, jednog penzionisanog sudije. I Hafec i on su danas dovedeni u policiju radi ispitivanja, a Gerstel nikada nije postala vrhovni tužilac.

Ona je navodno bila šokirana predlogom. Premijer Netanjahu je porekao optužbe tvrdeći da "Hefec nikada nije ponudio nešto tako smešno i nikada nije od njega traženo da to učini".

"Mi ne možemo da verujemo da bi to uradio na svoju ruku", rekao je Netanjahu.

Vrhovni tužilac je najavio da će protiv Sare Netanjahu biti podignuta optužnica za prevaru i izneveravanje poverenja za preterane troškove na ketering i lažne tvrdnje da nije zaposlila kuvara.

Istražitelji su otkrili da su u najmanje 15 slučajeva angažovani vrhunski kuvari da pripremaju jela za goste Netanjahuove supruge i članove njene porodice. Računi za ta jela su izmenjeni da se ne bi premašila maksimalna cena dozvoljena po gostu u rezidenciji premijera Izraela.

Policija je nedavno preporučila podizanje optužnica protiv Netanjahua u dva odvojena slučaja zbog sumnji da je primao skupe poklone od dva milijardera, u zamenu za usluge i da se dogovarao s vlasnikom tiražnog izraelskog lista Jediot ahronota da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Izraelski mediji izvestili su u nedelju da bi se Netanjahu mogao suočiti i sa trećom istragom zbog sumnje na korupciju, a koji se tiče uticaja na novinski veb sajt telekomunikacione kompanije Bezek da povoljnije izveštava o Netanjahuovima u zamenu za propis koji kompaniji donosi stotine miliona dolara.

Izraelska policija je danas objavila imena dva Netanjahuova bliska saradnika koji su uhapšeni, jedan je bivši portparol Hefec, a drugi Šlomo Filber, direktor Ministarstva za komunikacije od 2015. do 2017. godine u vreme kada je Netanjahu bio zadužen za to ministarstvo.

Netanjahu je stalno ponavljao da nije ništa loše učinio i da mediji pokušavaju da ga sruše. On za sada nije osumnjičen u ovom trećem slučaju, a vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit razmatra da li da postupi po preporuci policije u prva dva.

U okviru istrage pritvoreni su predsedavajući Bezeka Šaul Elovič, njegova supruga i sin, kao i neki zaposleni.

Novinari koji su radili za Bezekov veb sajt Vala izjavili su da su bili pod pritiskom da povoljno izveštavaju o porodici Netanjahu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side