22.02.2018 Jerusalim

Izraelska obaveštajna jedinica sprečila ID da obori avion Etihada

Izraelska obaveštajna jedinica sprečila ID da obori avion Etihada Foto: pixabay.com
Izraelska vojna obaveštajna služba pomogla je Australiji da spreči pokušaj obaranja putničkog aviona aviokompanije Etihad u avgustu prošle godine, saopštila je izraelska vojska, a to su potvrdile i australijske vlasti.

"Saradnja s izraelskim obaveštajcima omogućila je prenos informacija lokalnim bezbednosnim službama i dovela do hapšenja osumnjičenih koji su bili u završnoj fazi priprema i blizu izvršenja napada. Sprečavanje napada je rezultiralo spasavanjem desetina nevinih života i pokazuje da je Jedinica 8200 igrač u obaveštajnoj borbi protiv Islamske države", navedeno je u vojnom saopštenju.

Kako se navodi, jedinica je obezbedila ekskluzivne obaveštajne informacije koje su omogućile sprečavanje napada Islamske države u vazduhu.

O sprečenom napadu javljeno je i u Izraelu i u inostranstvu još prošlog leta, ali do sada nije obelodanjeno ko je obezbedio ključnu informaciju da se to postigne. Izraelski mediji navode da je vojno saopštenje neuobičajeno jer izraelska vojska obično ne otkriva operacije tajne Jedince 8200, slične Američkoj nacionalnoj bezbednoj agenciji, koja prikuplja informacije iz elektronske komunikacije.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju na Minhenskoj konferenciji da je izraelska vojna obaveštajna služba pomogla da se spreči desetine terorističkih napada u desetinama zemalja. Izraelski mediji navode da su prošlog leta australijske bezbednosne snage uhapsile dva brata koji su pokušali da unesu improvizovanu eksplozivnu napravu u avion Etihada koji je leteo iz Sidneja.

Oni su optuženi za navodni plan da dignu u vazduh avion koji je leteo za Abu Dabi. Netanjahu je sinoć, govoreći na skupu jevrejskih lidera u Jerusalimu, ponovo pohvalio izraelske obaveštajne službe, istakavši da su sprečile nezamislivi pokolj.

Australijska policija je još prošle godine rekla da je bilo planirano da se bomba domaće proizvodnje, skrivena u mašini za mlevenje mesa, unese na let 15. jula ali nije prošla bezbednosnu kontrolu. Policija je tada rekla takođe da su posle neuspeha tog plana dvojica osumnjičenih pravila improvizovanu napravu da ispušta otrovni, gas hidrogen sulfid, na nekom javnom mestu.

Braća Kaled Kajat (49) i Mahmud Kajat (32), Libanci koji imaju australijsko državljanstvo, su kasnije uhapšeni u Sidneju zbog "pripremenja ili planiranje terostičko napada", a izraelska obaveštajna jedinica je tome doprinela.

"Izraelske obavešatajne službe su sprečile obaranje australijskog aviona - nezamislivi pokolj”, rekao je Netanjahu jevrejskim liderima iz SAD.

Australijski ministar unutršanjih poslova Piter Daton je izjavio da je Izrael bio direktno učestvovao u otkrivanju zavere.

"Avion Etihada je zamalo dignut u vazduh, u vazduhu. Posledica bi bila pogibija stotina ljudi, tako da smo vrlo zahvalni pomoći koju je Izrael u tome obezbedio", rekao je Daton.

Liban je takođe, kako je navedeno, dao informaciju Austrliaji o tom slučaju. Ta zavera je jedna od navodno bila jedna od najnaprednijih pokušaja u Australiji, rekla je policija, preneli su mediji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side