11.10.2017 Njujork

Izrael uhvatio ruske hakere, obavestio SAD o pokušajima krađe

Izrael uhvatio ruske hakere, obavestio SAD o pokušajima krađe Foto: pixabay.com
Izrael je obavestio SAD o hakerskim aktivnostima Rusije preko ruske kompanije za proizvodnju antivirus softvera "Kaseprski lab", što je otkriveno pre dve godine, piše danas "Njujork tajms" (The New Yor Times).


List piše da su hakeri ruske vlade pretraživali kompjutere širom sveta u pokušaju da dospeju do američkih obaveštajnih programa, ali da nisu bili svesni da izraelski obaveštajci prate njihovu aktivnost i da su na kraju o tome obavestili SAD koje su onda zaustavile taj opasan pokušaj hakovanja.

Ruski hakeri su eksploatisali antivirus programe kompanije "Kasperski lab" koje uveliko koristi oko 400 miliona ljudi u svetu, uključujući zvaničnike agencija američke vlade.

"Kasperski lab" je primetio izraelske upade u sistem sredinom 2015, kada je inženjer te kompanije primetio neobičnu aktivnost u mreži dok je isprobavao novo oruđe.

"Njujork tajms" piše da su ruski hakeri koristili taj softver da ukradu tajne dokumente od jednog službenika Agencije za nacionalnu bezbednost SAD, koji je koristio taj antivirus softver na svom kućnom kompjuteru.

Oni su taj softver pretvorili u neku vrstu mašine za pretraživanje, ali obim takve aktivnosti još nije obelodanjen.

Prethodni izveštaj o ruskom korišćenju softvera za krađu poverljivog materijala Agencije za nacionalnu bezbednost SAD od njenog službenika koji je softver neodgovorajuće koristio kod kuće, objavio je "Vol strit džornal" (Wall Street Journal) prošle nedelje, ali tada nije oobelodanjena uloga Izraela u sprečavanju ruskih hakera da dođu do osetljivih informacija.

Ruski hakeri navodno nisu znali da Izrael prati njihovu aktivnost do sredine 2015. godine, kada je jedan inženjer iz kompanije "Kasperski", testirajući novo sredstvo za detekciju "virusa", primetio neuobičajenu aktivnost u mreži što je dovelo do istrage koja se završila izveštajem objavljenim iste godine.

U izveštaju nije navedeno da je Izrael zamlja koja je hakovala, već da hakovanje podseća na raniji napad identifikovan kao "Duku" (Duqu), pripisan nekim zemljma koje stoje iza sajber oružja "Staksnet" (Stuxnet).

"Staksnet" su Izrael i SAD zajedno koristili da se ubace u nuklearno postrojenje Natanc u Iranu 2010. godine i unište petinu iranskih centrifuga za koncentrisanje uranijuma.

"Kasperski" je novi napad nazvao "Duku 2.0" i ukazao da drugi koji su napadnuti na isti način jesu "idealne izraelske mete".

"Njujork tajms" dalje piše da su istražitelji kompanije "Kasperski" shvatili da su izraelski hakeri koristili posebno usavršeno oruđe da se infiltriraju u sistem, da su krali lozinke, brisali i-mejlove i dokumente.

Izraelski mediji su objavili sumnje kompanije "Kasperski lab" još 2015. godine, kada je ona upozorila da je u softver tri luksuzna evropska hotela prodro virus koji se smatra "znakom" izraelskih obaveštjanih operacija.

"Kasperski" je proveravo hiljade hotela da nađe slične prodore, a našao je samo tri, ali kompanija nije obelodanila njihove nazive.

Glavni bezbednosni istražitelj u kompaniji, Kurt Baumgartner rekao je tada da hakovanje nije ograničeno na hotele i da je napadu izloženo do stotinu meta, među kojima bar tri mesta na kojima su velike sile pregovarale s Iranom o nuklearnom sporazumu, čemu nisu prisustvovali predstavnici Izraela.

Predstavnici kompanije "Kasperski" su u izjavi za "Njujork tajms" porekli da su znali za rusko hakovanje ili da su u tome učestvovali.

"Kasperski Lab nije nikada pomagala, neće nikada pomoći ni jednu vladu u svetu u njenim naporima špijunaže", rekli su predstavnici te kompanije čije je sedište u Moskvi.

Izraelski obaveštajci su se obratili Agenciji za nacionalnu bezbednost SAD da je obaveste da su, dok su hakovali softver "Kasperski", shvatili da hakeri ruske vlade koriste sistem da skeniraju američke tajne programe i vraćali ih u ruske obaveštajne sisteme. Izraelci su pružili dokaze za to.

Iako je Izrael provalio 2014. godine u softver "Kasperski", tek je u septembru ove godine Odeljenje za unatrašnju bezbednost u SAD naredilo da u roku od 90 dana prestane korišćenje proizvoda "Kasperski".

Agencija za nacionalnu bezbednost SAD, Bela kuća, ambasade Izraela i Rusije su odbile da komentarišu izveštaje medija o tome.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side