Izrael potpisao sporazume sa UAE i Bahreinom o uspostavljanju diplomatskih odnosa
15.09.2020 | 20:30h ► 23:08h Beograd

Izrael potpisao sporazume sa UAE i Bahreinom o uspostavljanju diplomatskih odnosa

Izrael potpisao sporazume sa UAE i Bahreinom o uspostavljanju diplomatskih odnosa Foto : Beta/AP/Alex Brandon
Izrael je danas sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o uspostavljanju diplomatskih odnosa u Beloj kući, uz pokroviteljstvo američkog predsednika Donalda Trampa.

Stotine ljudi su posmatrale ceremoniju potpisivanja bilateralnih sporazuma kojima se formalizuje normalizacija već poboljšanih odnosa Izraela i dve arapske države, u skladu s njihovim zajedničkim suprotstavljanjem Iranu.

Sporazume su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah Bin Zajed Al-Nahjan i Halid Bin Ahmed Al Halifa, kao i Tramp.

Tramp, koji se nada da će ti istorijski sporazumi dovesti do novog odnosa snaga na Bliskom istoku i učvrstiti njegov imidž mirotvorca uoči predsedničkih izbora u SAD, proglasio je na ceremoniji potpisivanja "rađanje novog Bliskog istoka".

"Ovde smo danas da promenimo smer istorije. Posle decenija podela i sukoba, obeležavamo svitanje novog Bliskog istoka", rekao je Tramp.

Sporazumi se ne bave višedecenijskim izraelsko-palestinskim sukobom.

Dok UAE, Bahrein i druge arapske zemlje podržavaju Palestince, Trampova administracija je ubedila dve države da ne dozvole da ih taj konflikt spreči da imaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Uz bilateralne sporazume koje su potpisali Izrael, UAE i Bahrein, sve tri države su potpisale i dokument nazvan "Sporazumi Avram", po začetniku tri najveće monoteističke religije.

Netanjahu je potpisivanje sporazuma ocenio kao "istorijsku prekretnicu".

"Ovaj dan najavljuje novu zoru mira. Uprkos mnogim izazovima i teškoćama sa kojima se svi suočavamo, uprkos svemu tome, hajde da zastanemo za trenutak i budemo zahvalni na ovom izuzetnom danu", rekao je Netanjahu.

Ministar spoljnih poslova UAE, Al-Nahjan, brat moćnog prestolonaslednika, zahvalio je Izraelu što je "zaustavio aneksiju palestinskih teritorija", iako Netanjahu tvrdi da je ta odluka samo privremena.

"Danas smo već svedoci promene u srcu Bliskog istoka, promene koja će poslati nadu širom sveta", rekao je Al-Nahjan.

Šef bahreinske diplomatije Al Halifa najavio je da će ta zemlja stajati uz Palestince i označio današnji dan "istinski istorijskom prilikom, trenutkom nade i mogućnosti".

Sporazumi neće okončati aktivne ratove, ali oni koji ih podržavaju navode da bi mogli da otvore vrata za šire arapsko-izraelsko približavanje posle decenija neprijateljstva.

Skeptici, uključujući mnoge bliskoistočne analitičare i bivše zvaničnike, izražavaju sumnju u efekte sporazuma i kritikuju što oni ignorišu Palestince koji su dokumente osudili kao "nož u leđa" od arapske braće.

Ipak, i najveći kritičari ne poriču da ti dokumenti mogu da dovedu do velikih promena u regionu, pogotovo ako istim koracima krenu druge arapske zemlje, naročito Saudijska Arabija, što bi imalo posledica na Iran, Siriju i Liban. Za sada se veruje da su blizu priznanja Izraela Oman, Sudan i Maroko.

Tramp je danas najavio nove sporazume, čak i pre novembarskih izbora u SAD, rekavši da SAD "rade sa oko pet različitih zemalja".

Današnji sporazumi su rezultat diplomatije predvođene Trampovim visokim savetnikom i zetom Džaredom Kušnerom i izaslanikom za međunarodne pregovore Avijem Berkovicem.

Sporazum sa UAE najavljen je 13. avgusta, a potom je usledio prvi direktni komercijalni let aviona između dve zemlje, a da će sporazum biti postpisan i sa Bahreinom objavljeno je 11. septembra.

U Izraelu, gde su sporazumi uveliko hvaljeni, postoji zabrinutost da bi mogli da dovedu do prodaje američkog oružja Emiratima i Bahreinu, čime bi mogla da bude narušena izraelska kvalitativna vojna prednost u regionu.

Netanjahu se suočio i s pitanjima zašto ide na tako veliki događaj uoči uvođenja mera izolacije širom zemlje, zbog naglog širenja zaraze korona virusom.

Bela kuća je podstakla goste na današnjoj ceremoniji da nose maske.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side