23.04.2019 Gaza

Izrael naknadno odobrio hiršćanima iz Gaze da slave Uskrs u Jerusalimu

Izrael naknadno odobrio hiršćanima iz Gaze da slave Uskrs u Jerusalimu Foto: Beta / AP
Izrael je dozvolio da 500 palestinskih hrišćana iz pojasa Gaze slavi Uskrs u Jerusalimu, objavilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon što je kritikovana odluka Izraela da se specijalne dozvole zato daju samo za 200 od oko 1.200 hrišćana na toj teritoriji, prenose danas izraelski mediji.

Palestinska uprava je navela da će 300 hrišćana moći da udje u Jerusalim i na drugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu, a još 200 će moći da otputuje u Jordan i preko te zemlje u svet.

Izraelski mediji objavili su nedavno da je koordinator za aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijima izmenio raniju politiku, dozvolivši da samo 200 hrišćana ode iz Gaze i to samo u Jordan, a dozvole za posete Jerusalimu i Zapadnoj obali nisu date.

Dozvole su dobili samo stanovnici Gaze stariji od 55 godina. 

Uskrs, koji simboliše vaskrsenje Isusa, u pravoslavnim crkvama smatra se glavnim verskim praznikom, za razliku od katoličkih i protestantskih kojima je u fokusu Božić, navode izraelski mediji.

Pravoslavni hrišćani, kojima pripada većina Palestinaca, slave Uskrs 28. aprila, kada hodočasnici iz celog sveta dolaze u Crkvu Svetog groba u Jerusalimu, najviše na ceremonju Svetog ognja i učestvuju u liturgijama nekoliko dana.

Hrišćani u Gazi su oštro kritikovali prvobitnu odluku Izraela za koju su tvrdili da ima za cilj presecanje veze Gaze sa Zapadnom obalom. 

Lideri hiršćanske zajednice u Gazi su rekli da nema razloga da se ikome od njenih članova zabrani poseta Jerusalimu i Vitlejemu za vreme praznika, pozivajući se na tvrdnju Izraela da obezbedjuje slobodu ispovesti za sve.

Izraelska organizacija za ljudska prava Giša je takodje tražila da se poveća broj dozvola za izlazak iz Gaze.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side