Izrael dobio nov parlament, zabrinutost ostala
03.10.2019 Jerusalim

Izrael dobio nov parlament, zabrinutost ostala

Izrael dobio nov parlament, zabrinutost ostala Foto: Beta / AP
Poslanici novog saziva Kneseta - parlamenta Izraela su danas podneli zakletvu, a koliki će im biti mandat zavisi od toga da li će biti formirana vladajuća većina ili ne, o čemu se spore dva glavna kandidata za peremijera.

 

Na toj svečanosti koja je obično slavljenička, predsednik Izraela Ruven Rivlin je upozorio da je izraelska demokrataija "u vanrednom stanju" i da je vlada potrebna što pre.

Rivlin se osvrnuo na političku neizvesnost tokom manje od dva meseca mandata prethodnog sastava parlamenta koji je formiran posle prvih izbora ove godine, 9. aprila, a raspupšten je jer nije mogla biti formirana vlada.

Predsednik koji se zalaže za obrazovanje široke vladajuće koalicije, ocenio je da "formiranje vlade nije samo želja naroda, već više nego ikad, u vremenu poput ovog, to je ekonomska i bezbednosna potreba".

Vršilac dužnosti premijera Benjamin Netanjahu drugi put za pet meseci pokušava da obrazuje vladajuću koaliciju, a na izborima 17. septembra nije bilo pobednika.

Uz to je pod pritiskom najavljenog podizanja optužnica za korupciju koje bi mu okončala političku karijeru.

Ni Netanjahu, lider konzervatnog Likdua, ni njegov glavni rival Beni Ganc, vođa saveza partija centra, nisu u stanju da obrazuju koaliciju s najmanje 61 od ukupno 120 poslanika, te zavise jedan od drugog, zbog čega se "vlada jedinstva" čini kao jedina mogućnost da se spreče treći izbori za manje od godinu dana.

Pregovori o formiranju koalicije su u zastoju jer Netanjahu insistira da i dalje bude premijer i da, uz njegov Likud, u vladi budu partije ultraortodoksnih Jevreja i desničara.

Gancov savez "Plavo-belo" se međutim drži obećanja iz izborne kampanje da neće s Netanjahuom zbog njegovih pravodsudnih problema.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side