22.10.2017 Milano

Izlaznost u Venetu dovoljna da referendum bude validan

Izlaznost u Venetu dovoljna da referendum bude validan Foto: Beta, AP
Više od 50 odsto od četiri miliona birača izašlo je danas na referendum o široj autonomiji italijanskog regiona Veneto, čime je obezbeđena validnost tog glasanja.

Izlaznost na drugom današnjem referendumu u Italiji, o široj autonomiji regiona Lombardija, bila je 30 odsto četiri sata pre zatvaranja birališta.

Veneto je postavio uslov da izlaznost bude iznad 50 odsto kako bi referendum bio važeći, dok Lombardija nije odredila takvu granicu. Njen guverner Roberto Maroni rekao je da bi bio srećan kada bi na referendum izašlo 34 odsto od 7,5 miliona glasača, što je jednako izlaznosti na ustavnom referendumu 2001. godine.

Za razliku od referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije, birači u Lombardiji i Venetu ne odlučuju o otcepljenju svojih oblasti i održavanje oba referenduma odobrio je Ustavni sud Italije.

Iako su oba referenduma neobavezujuća, jasna pobeda opcije "da" dala bi liderima Lombardije i Veneta, najrazvijenijim regiona Italije, bolju poziciju u pregovorima s Rimom o većem udelu u poreskim prihodima i većim ovlašćenjima u oblastima kao što su bezbednost, imigracija, obrazovanje i zaštita životne sredine.

Glasanje za širu autonomiju predstavlja pretnju po centralnu vlast u Rimu, navodi AP, dodajući da Veneto i Lombardija zajedno daju 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Italije i gotovo jednu četvrtinu biračkog tela.

Prema Ustavu Italije iz 1948. godine, referendum je legalan i predviđa da italijanski regioni mogu da zatraže od vlade veću autonomiju u 20 oblasti, uključujući spoljnu trgovinu, radno pravo, zdravstvenu zaštitu, energetiku i transport.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side