Izlazne ankete: Pobeda leve opozicije na parlamentarnim izborima u Danskoj
05.06.2019 Kopenhagen

Izlazne ankete: Pobeda leve opozicije na parlamentarnim izborima u Danskoj

Izlazne ankete: Pobeda leve opozicije na parlamentarnim izborima u Danskoj Foto: Beta, AP
Opozicioni blok u Danskoj koji predvode Socijaldemokrate osvojio je većinu mandata na današnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa.

Rezultati koje je objavila televizija De-Er ukazuju da su Socijaldemokrate, koje su zauzele čvršći stav prema imigraciji, na dobrom putu da se vrate na vlast posle četiri godine.

Ta stranka levog centra koju predvodi Mete Frederiksen dobila je 25,3 odsto glasova i sa drugim levim partijama imaće 90 od 179 mesta u parlamentu.

Ako se objavljeni rezultati pokažu tačnim, stranke desnog centra imaće 75 mandata, a preostala četiri mesta pripašće poslanicima sa Farskih ostrva i Grenlanda, dve danske poluautonomne teritorije.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mesta. Anketa televizije De-Er bazira se na ispitivanju 4.550 birača. Za razliku od drugih evropskih zemalja, u Danskoj nije došlo do jačanja ;krajnje desnih populista. Danska narodna stranka osvojila je 9,8 odsto glasova, dok je na prethodnim izborima 2015. godine imala 21,1 odsto.

Socijaldemokrate su navodile da žele same da formiraju vladu na čijem čelu bi bila Fredriksen (41) koja bi u tom slučaju postala najmlađa osoba na mestu premijera u danskoj istoriji. Ta stranka je navela da će po pitanju imigracije tražiti podršku od desnih stranaka, a od levih za socijalna pitanja.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side