17.11.2017 Buenos Aires

Izgubljen kontakt sa argentinskom podmornicom

Izgubljen kontakt sa argentinskom podmornicom Foto: Beta, AP
Argentinska mornarica saopštila je danas da je izgubila kontakt sa podmornicom sa 44 člana posade i da je započeta potraga.

U saopštenju se navodi da za podmornicom "San Huan", nestalom u sredu, tragaju brodovi i avioni. Takođe, skeniraju se i sve radio frekvencije.

Portparol Enrike Balbi je rekao da je moguće da je podmornica imala problema sa elektrikom i da se još ne smatra izgubljenom.

"Poslednji (registrovani) položaj je bio pre dva dana. Ne želeći da zvučim predramatično, činjenica je da nikakva komunikacija nije mogla biti uspostavljena između podmornice i njene komande, čak ni alternativnim metodama koje podmornica ima. Čini se da postoji ozbiljan problem sa komunikacijom ili s elektrikom, kablovima, antenama ili drugom opremom", naveo je Balbi.

On je zamolio za strpljenje dok traje potraga i rekao da podmornica mora da izroni pre nego što može biti otkrivena vizuelno ili radarom.

Admiral Gabrijel Gonsales, komandant baze u koju je "San Huan" išao, rekao je da podmornica ima dovoljno hrane i kiseonika.

"Izgubili smo kontakt, još se ne radi o vanrednoj situaciji", rekao je on.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su vlade Velike Britanije, Čilea i SAD ponudile pomoć, a da se sarađuje i sa susednim zemljama.

"San Huan" je porinut 1985, a 2014. je prošao remont.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side