20.04.2019 Vašington

Izdat obavezujući poziv za davanje na uvid celog Mulerovog izveštaja

Izdat obavezujući poziv za davanje na uvid celog Mulerovog izveštaja Foto: Beta, AP
Predsedavajući Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma iz redova demokrata Džerod Nadler zatražio je sudskim putem od američkog ministarstva pravde izdavanje kompletnog izveštaja specijalnog tužioca Roberta Mulera o mogućem ruskom uplitanju u američke izbore.

Kako prenosi Glas Amerike, Nadler je rekao da ne može da prihvati redigovanu verziju objavljenu u četvrtak.

Ta verzija, kako je rekao, ostavlja većinu Kongresa u mraku.

Nadler takođe smatra da je Malerov izveštaj demaskirao, kako je označio, spiralu laži unutar Bele kuće.

Članovi Kongresa iz redova demokrata traže da im svi dokazi i dokumenta Malerovog izveštaja budu dostavljeni.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da su neke izjave sadržane u izveštaju specijalnog istražitelja Mulera "izmišljene i potpuno neistinite".

Američki predsednik je u svom tvitu dokument koji ima više od 400 strana označio kao izveštaj ludog Mulera, navodi Glas Amerike.

Rok za postupanje po nalogu predsedavajućeg Odbora za pravosuđe Nadlera je 1. maj – što je ujedno i dan kada će američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar svedočiti pred senatskim odborom. Pre toga planirano je i da se pojavi pred Nadlerovom komisijom.

Izveštaj specijalnog tužioca, koji je konačno objavljen u četvrtak, otkrio je javnosti da je predsednik Tramp pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom o Rusiji i da iznudi Mulerovo uklanjanje s položaja da bi ga sprečio da istraži potencijalnu opstrukciju pravde od strane predsednika.

Dokument ima dva dela i dug je 448 strana, od kojih su neke zatamnjene zbog poverljivih informacija. U prvom delu se iznose detalji ruskog mešanja u izbore, a drugi se odnosi na pitanje da li je predsednik Tramp opstruisao pravdu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side