Izbori u Sloveniji 4. decembra
28.09.2011 Ljubljana

Izbori u Sloveniji 4. decembra

Izbori u Sloveniji 4. decembra
Predsednik Slovenije Danilo Tirk saopštio je danas da će raspustiti parlament i zakazao prevremene parlamentarne izbore za 4. decembar, pošto su poslanici izglasali nepoverenje vladi, prošle sedmice.

"Odlučio sam da zakažem prevremene parlamentarne izbore za 4. decembar", izjavio je Tirk dodajući da će "u skladu sa ustavom raspustiti parlament 21. oktobra".

"Pozivam sve u parlamentu da deluju odgovorno kako bi građanke i građani na prevremenim izborima mogli pravilno da odluče", rekao je on.

To je prvi put da se prevremeni izbori održavaju u Sloveniji od kada je proglasila nezavisnost 1991. godine.

Slovenački parlament je 20. septembra izglasao nepoverenje vladi, pošto nije izabrao pet novih ministara koje je predložio premijer Borut Pahor.

Vlada je tokom protekle tri godine bila suočena sa dubokom recesijom, unutrašnjim neslaganjima i padom popularnosti, pri čemu nije uspela da sprovede nijednu od većih ekonomskih reformi koje je Pahor obećao prilikom dolaska na vlast.

Vlada je morala da smanji svoje troškove za 365 miliona evra, kako bi se izborila sa smanjenjem prihoda i postigla ciljeve smanjenja budžetskog deficita koje je sebi postavila za ovu godinu.

Pošto u zakonskom roku od sedam dana nije predložen novi premijer koji bi formirao privremenu vladu, morali su da budu raspisani novi izbori.

Sadašnja vlada je formirana u novembru 2008. godine, a trebalo je da sledeći izbori budu održani krajem 2012.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side