Italijanski referendum i frustracija Evropljana političkim elitama
23.09.2020 Beograd

Italijanski referendum i frustracija Evropljana političkim elitama

Italijanski referendum i frustracija Evropljana političkim elitama Foto: Beta/AP/Cecilia Fabiano/Lapresse
Uprkos strahu od širenja zaraze koronavirusom Italijani su velikim odzivom podržali predlog vladajućeg koalicionog partnera o smanjenju broja poslanika u državnom parlamentu što može uticati na promenu italijanske demokratije u budućnosti, istovremeno oslikavajući kontinuiranu frustraciju Evropljana političkim elitama, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Više od 70 odsto Italijana koji su izašli na referendum glasalo je za promene koje uključuju smanjanje broja poslanika državnog parlamenta za više od trećine, podržavajući ideju stranke Pokret pet zvezdica koja tvrdi da će se time značajno uštedeti, dok kritičari upozoravaju na slabljenje autoriteta tog zakonodavnog tela, javio je BBC.

Ukupan broj poslanika smanjiće se sa 945 na 600, odnosno Dom zastupnika bi umesto 630 trebalo da ima 400 poslanika a Senat, gornji dom parlamenta, 200 umesto sadašnjih 315.

Predlog je, ističe BBC, prethodno dobio podršku parlamenta ali je zbog promene amandmana na italijanski ustav morao biti potkrepljen referendumom koji je održan 20. i 21. septembra. Promene će se morati izvršiti prije izbora 2023. godine.

Pokret pet zvezdica je prošlog oktobra tvrdio kako će pojednostavljeni parlament uštedeti zemlji milijardu evra tokom deset godina. Međutim, ističe BBC, kritičari tvrde da će taj potez oslabiti autoritet parlamenta, a da će ušteda troškova doneti minimalne koristi.

Referendum je održan paralelno s nekoliko ključnih regionalnih izbora, gde su rezultati opisani kao zastoj Matea Salvinija, lidera krajnje desničarske Lige i kao podsticaj za Demokratsku stranku sa levog centra, koja je deo koalicione vlade premijera Đuzepea Kontea s populističkom strankom Pokret pet zvezdica.

Rezultati referenduma uzdrmaće italijanski parlament koji je među najbrojnijim u Evropi i čiji su članovi dugo optuživani za akumulaciju privilegija i tromu izradu zakona, ističe Sandej tajms ocjenjujući kako promena znači prelazak na relativno tanak politički sistem.

Za populistički Pokret pet zvjezdica smanjenje broja poslanika bio je vrhunac kampanje protiv establišmenta, procenjujući da će se time ušteđeti 500 miliona evra samo na platama parlamentaraca tokom njihovog petogodišnjeg mandata.

Smanjenje broja poslanika su krajem prošle godine podržale sve stranke, uključujući Salvinijevu Ligu, želeći da podrže prevladavajuće raspoloženje protiv establišmenta. No, naglašava Tajms, kako se datum referenduma približavao mnogi su političari, uključujući i članove Lige, počeli da tvrde da je ta promena prijetnja predstavničkoj demokratiji.

Trenutno se dve trećine poslanika donjeg doma biraju prema proporcionalnom sistemu, a trećina većinski prema izbornim jedinicama. Vladajuća koalicija, smatraju pojedini analitičari, nastoji postaviti stopostotni procenat poslanika izabranih prema proporcionalnom sistemu. Druga moguća promena je, dodaje Tajms, okončanje pravila koje zahteva da Senat odobri svaki zakon koji je doneo donji dom.

Promene koje nastaju nakon referenduma, naglašava londonski list, mogu dovesti do reorganizacije sistema glasanja što bi odredilo budućnost italijanske demokratije.

Iako snažna podrška građana inicijativi za smanjenjem broja parlamentaraca odražava percepciju miliona Italijana o njihovim predugo preplaćenim izabranim predstavnicima, sama promena postavlja moguću novu stazu zapadnim demokratijama u eksperimentisanju novih oblika političkog predstavljanja, ocenjuje Fajnenšel tajms.

List takođe ocenjuje da bez opsežnijih reformi italijanskih institucija i političke prakse, naglo smanjenje broja poslanika neće doneti opipljiva poboljšanja.

Reforma će se verovatno pokazati kao ozbiljan izazov za italijansku vladu, koja se bori s ekonomskom recesijom povezanom s pandemijom korona virusa i pitanjem kako rasporediti milijarde evra u okviru predstojećeg programa EU za oporavak.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side