Italijanski poslanici traže da se Salvini izjasni o navodima o ruskom finansiranju Lige
11.07.2019 Rim

Italijanski poslanici traže da se Salvini izjasni o navodima o ruskom finansiranju Lige

Italijanski poslanici traže da se Salvini izjasni o navodima o ruskom finansiranju Lige Foto: Beta, AP
Italijanski opozicioni poslanici zatražili su danas da italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izađe pred Parlament da odgovara o navodima o tajnom planu za prodaju ruske nafte za finansiranje njegove proruske partije Liga.

Poslanici Demokratske stranke založili su se za parlamentarnu istragu posle još jednog izveštaja u medijima sa navodima da je bivši Salvinijev saradnik predložio tajni aranžman da bi se upumpao novac u Salvinijavu desničarsku stranku.

Navodni predlog je dat prošle godine kada je Liga postala partner u italijanskoj populističkoj vladi i pred Evropske parlamentarne izbore.

Kao i prvi put kada su se ove optužbe pojavile ranije ove godine, Salvini je odbacio najnoviju verziju.

"Nikad nisam uzeo ni rublju, ni evro, ni dolar, ni litar votke finansiranja iz Rusije", rekao je Salvini posle jučerašnjeg objavljivanja izveštaja na portalu Bazfeed (BužFeed).

Američki portal Bazfid (BužFeed) preneo je juče da ima eksplozivni audio snimak na kome se čuje jedan bliski saradnik Matea Salvinija i još pet ljudi kako pregovaraju o tome kako skriveno da preusmere desetine miliona dolara od ruske nafte ka Salvinijevoj partiji.

Salvini se ranije otvoreno divio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i žustro se zalaže za kraj ekonomskih sankcija Evropske unije Rusiji, prenosi AP.

Opozicioni poslanici žele da ispitaju Salvinija, novinara Bazfida koji je objavio te navode, italijanskog ambasadora u Moskvi i ruskog ambasadora u Rimu.

Oni takođe žele da razgovaraju sa Đanlukom Savoinijem, saveznikom Lige bliskom Rusima koji se navodno zalagao za predloženi dogovor.

Članak u Bazfidu o sastanku u Moskvi gde se navadno dogovaralo o takvom sporazumu održan u oktobru 2018. godine, u velikoj meri ponavlja navode koji su se pojavili pre više meseci u italijanskom časopisu L'Espreso.

Bazfid je nadogradio priču iz L'Espresa navodeći da je došao do audio snimka razgovora o navodnom dogovoru između Italijana i Rusa u hotelu u Moskvi.

Oba članka navode da bi prema sporazumu ruska energetska kompanija prodavala naftu nekoj italijanskoj energetskoj kompaniji. Nafta bi navodno bila prodavana po nižoj ceni, a deo razlike bi navodno bio usmeren Salvinijevoj partiji. I Espreso i Bazfid su naglasili da izveštači nemaju potvrdu da je taj sporazum i postignut, niti dokaze da je nafta isporučena ili da je novac usmeren Ligi.

Upitan kakvu ulogu navodni posrednik ima u Ligi, Salvini je odgovorio: "Ne znam, pitajte ga, to je smešno, sve to što sam pročitao u novinama".

Milanski dnevnik Korijere dela Sera je preneo poruku Salvinija listu u kojoj navodi da je izveštaj Bazfida čisto nagađanje i da nema ništa konkretno zato što nikakav novac niti sredstva nikad nisu došli u Ligu iz Rusije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side