Italijanski ministar tvrdi da njegova anti-imigrantska politika ima sve veću podršku u EU
09.10.2018 Lion

Italijanski ministar tvrdi da njegova anti-imigrantska politika ima sve veću podršku u EU

Italijanski ministar tvrdi da njegova anti-imigrantska politika ima sve veću podršku u EU Foto: Beta, AP
Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini ocenio je danas da njegova anti-imigrantska politika dobija sve veću podršku u EU i pozvao francuskog predsednika Emanuela Makrona da prestane da ga "vređa".

Lider ekstremno desničarske partije Liga je tu izjavu dao u Lionu, tokom sastanka ministara unutrašnjih poslova šest najvećih članica EU - Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Španije, Italija i Poljske.

Teme dvodnevnog sastanka su imigracija i borba protiv terorizma.

"Ne razumem zašto me Makron optužuje za rasizam i egoizam jer se svi prisutni ministri slažu da ekonomski migranti ne mogu biti primljeni u Evropu", rekao je novinarima Salvini čija su glavna tema migranti otkako je na vlasti.

Devet meseci pre redovnih izbora evroposlanika, EU koja je veoma podeljena prema problemu migranata, pokušava da postigne zajednički stav.

Makron je u junu osudio "cinizam i neodgovornost italijanske vlade" pošto je Rim objavio da neće dozvoliti brodu "Akvarijus" sa 630 migranata da pristane u neku italijansku luku.

Upitan o o tome što francuski lider nedavno zatražio brže proterivanje ilegalnih migranata i "bolju kontrolu novopridošlih", Salvini je rekao da "ako je Makron na istoj liniji, onda se vodi zajednička bitka".

"Možda bi s vremena na vreme mogao da otvori granicu kod Ventimilje i prestane da nas vređa", rekao je italijanski ministar o italijanskom pograničnom gradu kroz koji su hiljade migranata prošle na putu ka severu Evrope. Pariz od 2015. sistematski sprečava ulazak migranata u Francusku.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side