19.04.2018 Milano

Italijanska policija uhapsila 22 u potrazi za odbeglim vođom mafije

Italijanska policija uhapsila 22 u potrazi za odbeglim vođom mafije Foto: pixabay.com
Italijanska policija uhapsila je danas 22 osobe bliske odbeglom Mateu Mesini Denaru, za kojim se traga 25 godina i koji se smatra glavnim vođom sicilijanske mafije Koza Nostra.

"Ova operacija deo je šire istrage čiji je cilj da se uhvati odbegli Mateo Mesina Denaro, kroz postepeno slabljenje kriminalnih kanala na koje se on oslanja i isušivanje ekonomskih resursi tih kanala", navodi se u saopštenju policije.

Mateo Mesina Denaro, 56, je u bekstvu od 1993. godine i smatra se naseldnikom velikih istorijskih vođa Koza Nostre kao što su Toto Rina i Bernardo Provencano koji su nedavno umrli u zatvoru.

On se smatra mogućim naslednikom "šefa šefova" Salvatorea Tota Rine koji je umro prošle godine u zatvoru gde je izdržavao 26 doživotnih kazni.

Mesina Denaro već je osuđen u odsustvu na doživotni zatvor za ubistvo. Njegova jedina poznata slika potiče iz 1990-ih.

Uhapšeni se sumnjaju za povezanost s mafijom, iznudu ili ilegalno nošenje oružja ali takođe i da su deo mreže distribucije naređenja Matea Denara preko tradicionalnih poruka zvanih "picini", papirića sa kodiranim porukama.

Od 2000. italijanska polcija sprovodi hapšenja i zaplene u njegovom okruženju, u strategiji da ga izoluju koja do sada nije urodila plodom.

Ova operacija je najnoviji pokušaj da se pronađe Denaro koji dugo izbegava hapšenje zbog uloge u ubistvu tužilaca krajem 1990-ih.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side