Italija obavezno testira sve putnike iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španije
13.08.2020 Beograd

Italija obavezno testira sve putnike iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španije

Italija obavezno testira sve putnike iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španije Foto: pixabay.com
Italija je uvela obavezno testiranje na koronavirus za sve putnike koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španije.

Po novom ukazu koji će važiti do 7. septembra, potpisanom sinoć, zabranjuje se dolazak putnika iz Kolumbije.

"Treba da nastavimo linijom opreza da bismo odbranili rezultate postignute poslednjih meseci žrtvovanjem svih", rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca.

Putnicima koji stižu, predloženo je više mogućnosti: brzi testovi na licu mesta, podnošenje potvrde dobijene u poslednja 72 sata ili preuzimanje obaveze da se sprovede test u roku od dva dana od ulaska u Italiju, uz samoizolaciju dok se to ne obavi.

Sve osobe, čak i asimptomatične, treba da prijave povratak u Italiju lokalnim zdravstvenim vlastima.

Pored Kolumbije koja je upravo dodata na spisak zemalja ocenjenih kao rizične, Italija je ranije zatvorila vrata putnicima s Kosova, iz Srbije, Crne Gore, BIH, Severne Makedonije i Moldavije. Oni koji dolaze iz Bugarske i Rumunije moraju u karantin uz lekarski nadzor.

U Italiju je zabranjen dolazak osobama koje su u prethodne dve nedelje bile u Jermeniji, Bahreinu, Bangladešu, Brazilu, Čileu, Kuvajtu, Omanu, Panami, Peruu, Dominikanskoj Republici. Od toga su izuzeti stanovnici Italije.

Više italijanskih regiona je poslednjih dana samostalno uvelo karantin za putnike iz zemalja koje smatraju rizičnim. Novi ukaz vlade izdat je da bi ujednačio te mere.

Koordinator Odbora za tehničku i naučnu pomoć koji savetuje Vladu tokom epidemije, Agostino Mioco, rekao je danas da je "stanje pod kontrolom, ali to je privremeno tako... i može se promeniti veoma brzo što je pravi rizik".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side