Islamski džihad objavio da ide u rat s Izraelom posle ubistva komandira
12.11.2019 Gaza

Islamski džihad objavio da ide u rat s Izraelom posle ubistva komandira

Islamski džihad objavio da ide u rat s Izraelom posle ubistva komandira Foto: Beta / AP
Palestinski Islamski džihad objavio je danas da se priprema za rat s Izraelom nakon što je u izraelskom udaru iz vazduha jutros pred zoru ubijen jedan njen komandir na severu pojasa Gaze.

"Mi idemo u rat. (Premijer Izraela Benjamin) Netanjahu je prešao sve crvene linije ubistvom komandira Brigada al-Kuds Bahe Abu el-Ate. Odgovorićemo silovito", izjavio je generalni sekretar Islamskog džihada Zijad al-Nakhala za arapske medije.

U saopštenju Islamskog džihada nakon ciljanog ubistva Abu el-Ate je navedeno da su "ovi teroristički zločini agresija i objava rata palestinskom narodu i neprijatelj snosi odgovornost za njih".

Uz to se dodaje da će vojno krilo organizacije Brigade al-Kuds koje je najavilo "mobilizaciju svojih boraca i počelo da uzvraća protiv agresije i terorizma nastaviti silovito i hrabro da brani dostojanstvo palestinskog naroda".

Četrdesetdvogodišnji Abu el-Ata bio je, kako je saopšteno, jedan od najistaknutijih članova vojnog saveta i komandir severnog dela pojasa Gaze.

I islamski ekstremistički Hamas je još ranije upozorio da ubistvo Abu el-Ate neće proći nekažnjeno, a na njegovoj sahrani je rečeno "tvoja krv je naša krv".

Na Zapadnoj obali, zvaničnik Palestinske uprave Saeb Erekat rekao je da izraelska vlada "snosi punu odgovornost za posledice tog zločina".

Stotine Palestinca došlo je na sahranu Abu el-Ate.

Njegovo telo je doneto iz bolnice Šifa u Gazi u porodičnu kuću u Šeđaiji i posle u džamiju Omari, izvestili su palestinski mediji.   

Ministarstvo zdravlja u Gazi je potvrdilo da je od jutros ubijeno troje ljudi, uključujući Abu el-Atu i njegovu suprugu, a da je 18 osoba ranjeno.

Palestinski džihad je takođe saopštio da je u Damasku izraelska vojska ciljala dom člana politbiroa organizicije Akrama al-Adžurija i da je ubijen jedan od njegovih sinova.

Izraelska vojska je u međuvremenu naredila građanima u većem delu zemlje da ne izlaze napolje i da izbegavaju velika okupljanja tokom čitavog dana, preneo je AP.

Ta instrukcija ukazuje da vojni ekperti očekuju da potraje jako raketiranje iz Gaze koje je počelo nakon ubistva komandira Islamskog džihada.

Nastava je otkazana na jugu Izraela kao i poslovi koji nisu od suštinskog značaja.

U području Tel Aviva, koji je dalje od granice pojasa Gaze, takođe je otkazana nastava, a javna okupljanja su ograničena na 300 ljudi. Poslovi se mogu obavljati samo tamo gde su u blizini skloništa.

Ekstremisti iz Gaze su ispalili desetine raketa u znak odmazde.

Izraelski mediji ocenjuju da  je to jedna od najozbiljnijih eskalacija nasilja u pojasu Gaze posle više meseci.

Komandir Islamskog džihada ubijen je u zajedničkoj operaciji izraelske vojske i bezbednosne službe Šin bet.

Otac ubijenog je izjavio da je on bio oprezniji u poslednjih nekoliko dana i da je preduzimao dodatne mere predostrožnosti, kao i da je nestao na nedelju dana ovog meseca kada se njegovo ime pojavilo u izraelskim medijima.

Izrael je optužio Abu el-Atu za baražnu raketnu vatru na južnu izraelsku teritoriju 2. novembra.

Otac Salim Abu el-Ata je rekao da je njegov sin sinoć prvi put došao da spava kod kuće.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side