Islamski džihad još neće prekid vatre s Izraelom
13.11.2019 Beograd

Islamski džihad još neće prekid vatre s Izraelom

Islamski džihad još neće prekid vatre s Izraelom Foto: Beta / AP
Portparol palestinskog pokreta "Islamski džihad" izjavio je danas da ta organizacija nije za sada zainteresovana za posredovanje međunarodnih pregovarača kako bi se uspostavio prekid vatre s Izraelom, jer se ona i dalje sveti za ovondeljeno ciljano ubistvo svog komandanta u pojasu Gaze.

"Nema razgovora o posredovanju. Nije prikladno razgovarati o tome, uz svo dužno poštovanje arapskih napora (da se obnovi zatišje). Kada okončamo naš odgovor, moguće je diskutovati o zatišju", rekao je Musab al Breim za novinski sajt Šehab.

Breim je to saopštio dan pošto je izraelska vojska ubila visoko rangiranog komandira Islamskog džihada Baha el Atu u Gazi bombardujući njegovu kuću što je izazvalo baražnu raketnu vatru na Izrael koji se za to sveti novim napadima iz vazduha.

Poginula su 23 Palestinca, uključujući 12 pripadnika Islamskog džihada, a 69 je ranjeno. Palestinsko ministarstvo zdravlja je reklo da je među žrtvama troje dece.

I jutros palestinski ekstremisti raketiraju jug Izraela, a izraelska odmazda se nastavlja.

Egipatski zvaničnici su izjavili da Kairo pokušava da smanji napetost, a diplomatski izvori kažu da će specijalni izaslanik UN za mirovni proces Nikolaj Mladenov danas optutovati u Kairo.

Ekstremisti iz Gaze su ispalili više od 250 raketa i minobacačkih projektila na Izrael juče i danas, saopštila je izraelska vojska, dodavši da je desetine raketa presreo odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Izrael kaže da je danas gađao objekte "Islamskog džihada" u pojasu Gaze, uključujući glavno postrojenje za proizvodnju oružja dok su se pripadnici te organizacije pripremali da ispale navođene antitenkovske rakete.

Korišćenje protivtenkovskih raketa smatra se velikom eskalacijom nasilja, preneli su izraelski mediji.

Izraelski borbeni avion je bombardovao štab jedne regionalne brigade "Islamskog džihada" i skladište oružja.

Izraelska mornarica napala je nekoliko čamaca "Islamskog džihada" i jedan logor za obuku.

Napadi na Izrael izazvali su malo povreda, ali su mu naneli veliku štetu.

Nisu urodili plodom napori da se uspostavi dugotrajni prekid vatre između Gaze i Izraela čija je vojska triput ratovala s ekstremistima u Gazi kojom vlada islamski pokret Hamas.

Izrael tu palestinsku teritoriju drži pod blokadom potpunom blokadom od 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo vlast nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side