14.02.2019 Al-Omar

Islamska država svedena na jedan kvadratni kilometar u Siriji

Islamska država svedena na jedan kvadratni kilometar u Siriji Foto: Beta/AP/Syrian Observatory for Human Rights
Stotine ekstremista grupe Islamska država saterani su na teritoriju koja više nije veća od jednog kvadratnog kilometra na istoku Sirije, rekao je za Frans pres portparol arapsko-kurdskog saveza koji vodi ofanzivu protiv ekstremista.


Ekstremisti koriste žene samoubice da izvode samoubilačke napade, rekao je sinoć Adnan Afrin, portparol operacije koju vode arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) u provinciji Deir Ezor.

On je rekao da se vode teške borbe.

Sirijske demokratske snage koje podržava međunarodna koalicija predvođena Vašingtonom, u subotu su počele "konačnu" ofaznivu protiv preostalih džepova ekstremista. Tu je obuhvaćen i deo sela Baguz, kod granice sa Irakom.

"Pruža se snažan otpor", rekao je Afrin i dodao da su ekstremisti poslednjih dana krenuli u kontranapade zbog kojih su sirijsko-kurdske snage morale da se povuku.

Ranije smo u toj oblasti govorili o površini od 700 kvadratnih kilometara pod njihovom kontrolom, sada je to jedan kvadratni kilometar sa kućama plus jedan kamp južno od Baguza, rekao je portparol SDF-a.

On je rekao da ne može da da tačne cifre ali da se procenjuje da tu ima oko hiljadu boraca.

On je rekao da sada ima mnogo tunela u Baguzu, i da zato operacija kasni, kao i da ima bombaša samoubica koji napadaju oblasti pod kontrolom SDF-a vozilima ili motorima sa eksplozivom.

Po njegovim rečima većina vojda Islamske države u poslednjim džepovima su stranci, dok iračke vođe upravljaju borbama.

Zauzimanje Baguza i okoline bi označilo kraj četvorogodišnje razorne globalne kampanje protiv Islamske države, prenosi agencija AP. Predsednik SAD Donald Tramp je rekao da je ta organizacija poražena i najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side