Irski premijer zabrinut zbog posledica Bregzita
27.06.2016 Dablin

Irski premijer zabrinut zbog posledica Bregzita

Irski premijer zabrinut zbog posledica Bregzita Foto: Beta/AP
Irski premijer Enda Keni rekao je danas da je zabrinut zbog "zemljotresa" koji je izazvao Bregzit, obraćajući se Parlamentu na vanrednoj sednici o prošlonedeljnom britanskom referendumu.

Keni je rekao da će braniti interese Irske prilikom izlaska Velike Britanije iz EU.

"Verujem da se sve vlade slažu da je Velika Britanija doživela politički zemljotres, a da bi se shvatile posledice biće potrebno vreme", rekao je Keni koji je sazvao tu sednicu Parlamenta.

Značaj tog referenduma je veći za Irsku nego za svaku drugu zemlju EU, dodao je on i rekao da će Irska od sada prvenstveno razmatrati ključna politička i strateška pitanja kao što su posledice po Severnu Irsku, granica i zona zajedničkog putovanja, uspostavljena tokom 1920-ih između Ujedinjenog Kraljevska i Irske pošto je ona postala nezavisna.

Enda je ipak rekao da će biti komplikovano planirati hitne procedure dok traje neizvesnost oko budućih odnosa Britanije i EU.

Irska je posebno zabrinuta zbog mogućnosti ponovnog uspostavljanja carina sa Velikom Britanijom, za koju se nada da će moći da ostane u zoni slobodne trgovine sa EU.

Velika Britanija je glavni trgovinski partner Irske u mnogim oblastima, među kojima je i poljoprivreda, iako je pokušala da diversifikuje svoje privredne partnere od kad je pristupila EU 1973. godine.

Već je pad britanske funte od petka poskupeo njen izvoz u Veliku Britaniju.

Gotovo 200.000 radnih mesta zavisi od razmene s Velikom Britanijom koja je treći investitor u Irskoj, posle SAD i Nemačke.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side