07.12.2017 Dablin

Irska očekuje novi predlog Velike Britanije o Bregzitu

Irska očekuje novi predlog Velike Britanije o Bregzitu Foto: Beta/AP
Irska vlada očekuje da Velika Britanija do sutra predstavi novi predlog o izlasku iz Evropske unije (EU) Bregzit, dok britanski zvaničnici rade na rešavanju pitanja granice sa Irskom zbog čega pregovori sa EU zastajkuju, prenela je agencija AP.

EU je ranije pozvala Veliku Britaniju da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti dalji pregovori o Bregzitu.

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, granici sa Irskom i finansijama.

Irski premijer Leo Varadkar izrazio je nadu da će britanska premijerka Tereza Mej do sutra predstaviti novi predlog oko pitanja granice.

Postojeća pravila dozvoljavaju građanima da slobodno prelaze granicu između Irske, članice EU, i Severne Irske koja je u sastavu Velike Britanije. Irska je izrazila želju da tako i ostane posle istupanja Velike Britanije iz Unije, dok su pojedinici britanski lideri naveli da postoji mogućnost stvaranja granice.

Varadkar je ponovio da se Irska tome protivi i da neće promeniti stav.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je nedavno boravio u poseti Dablinu, upozorio je da ukoliko britanski predlog za rešavanje pitanja granice sa Irskom posle Bregzita bude neprihvatljiv za Irsku, neće ga prihvatiti ni EU.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side