Iranski zvaničnik: Teheran proizvodi veću količinu slabo obogaćenog uranijuma
11.11.2019 Teheran

Iranski zvaničnik: Teheran proizvodi veću količinu slabo obogaćenog uranijuma

Iranski zvaničnik: Teheran proizvodi veću količinu slabo obogaćenog uranijuma Foto: Beta/AP/Atomic Energy Organization of Iran
Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi izjavio je danas u Teheranu da Iran sada proizvodi veću količinu slabo obogaćenog uranijuma, najmanje 5,5 kilograma dnevno.

 


Salehi, direktor Organizacije za nuklearnu energiju Irana, rekao je novinarima Asošiejted presa u Teheranu da je razlog za povećanje proizvodnje delom u ponovnom pokretanju procesa obogaćivanja uranijuma u nuklearnoj laboratoriji Fordo.

"Verujem da je 5,5 kilograma ukupni dnevni nivo obogaćivanja uranijuma (u nuklearnom postrojenju) u Natanzu i Fordu", kazao je Salehi.

Iran je ranije proizvodio oko 450 grama slabo obogaćenog uranijuma dnevno.

Teheran sada obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, što je i dalje daleko od nivoa od 90 odsto, potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran je u julu probio ograničenja i zaliha slabo obogaćenog uranijuma i nivoa obogaćivanja, postavljena međunarodnim nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine.

Pošto su SAD jednostrano napustile taj sporazum pre više od godinu dana i uvele oštre sankcije Iranu, Teheran je kršenje sporazuma želeo da izvrši pritisak na preostale potpisnice da predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side