Iranski predsednik isključuje bilateralne razgovore sa SAD
03.09.2019 Teheran

Iranski predsednik isključuje bilateralne razgovore sa SAD

Iranski predsednik isključuje bilateralne razgovore sa SAD Foto: Beta/AP/Vahid Salemi
Iranski predsednik Hasan Rohani isključio je danas ideju o bilateralnim razgovorima sa SAD navodeći da se njegova zemlja iz principa tome protivi, prenosi se na vebsajtu iranske vlade.

Rohani koji je govorio u Parlamentu je takođe rekao da bi Iran mogao dalje da smanji poštovanje obaveza prema nuklearnom sporazumu nardnih dana ako do četvrtka pregovori o toj temi sa Evropljanima ne "daju nikakav rezultat".

Osvrćući se na moguće direktne pregovore sa Vašingtonom Rohani je ocenio da je možda došlo do nesporazuma.

Krajem avgusta francuski predsednik Emanuel Makron i njegov američki kolega Donald Tramp pomenuli su mogućnost susreta Tramp-Rohani na margini godišnjeg zasedanja generalne skupštine UN u septembru u Njujorku.

"Više puta smo rekli i ponavljamo nikakva odluka nije doneta o održavanju bilateralnih razgovora sa SAD. Iz principa mi ne želimo bilateralne razgovore sa SAD", rekao je Rohani u govoru u Parlamentu, a čiji tekst je prenela iranska vlada.

On je dodao da bi razgovori sa Vašingtonom mogli sa se održe u okviru formata pet plus jedan ukoliko Amerika ukine sankcije koje je ponovo uvela Teheranu posle prošlogodišnjeg povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma zaključenog u Beču 2015. godine.

Format pet plus jedan, pet stalnih članova Saveta bezbednosti UN (Kina, Velika Britanija, SAD, Francuska i Rusija) plus Nemačka, predstavlja šest zemalja koje su učestvovale u pregovorima o tom sporazumu.

Teheran je počeo da odbacuje određene obaveze prema tom sporazumu da bi primorao druge potpisnice da mu pomognu da zaobuđe američke sankcije.

On je povećao zalihe obogaćenog uranijuma iznad granica određenih sporazumom iz Beča i sprovodi aktivnosti obogaćivanja uranijuma na nivo zabranjenim po sporazumu.

U toku su pregovori sa tri evropske zemlje potpisnice sporazuma ali ukoliko do četvrtka ne bude rezultata tih pregovora Iran će najaviti treću fazu smanjenja svojih obaveza prema sporazumu, rekao je Rohani.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side