17.10.2017 Teheran

Iranski general poginuo u Siriji

Iranski general poginuo u Siriji Foto: Youtube
;General iranske Revolucionarne garde je poginuo u Siriji, gde je komandovao borcima koji su došli iz Irana, izvestila je danas iranska državna televizija.

"Brigadni general Abdolah Hosravi, veteran iračko-iranskog rata, poginuo je u subotu", navodi se na sajtu televizije, bez navodjenja mesta i okolnosti pod kojima je Hosravi stradao. Prema novinskoj agenciji šiitske paravojne formacije Basidž, koja se nalazi pod kontrolom iranskog vrhovnog vodje Alija Hamneija, Hosravi je "pao kao mučenik (...) sa još dvojicom branilaca svetih mesta".

Agencija Fars, bliska iranskim konzervativcima, navela je da je Hosravi komandovao bataljonom "Fatehina", što je persijska reč za pobednike, jedinicom iranskih dobrovoljaca u Iraku i Siriji.

Prema informacijama državne televizije, ubijeni general će biti sahranjen u četvrtak u svom rodnom gradu, zajedno sa avganistanskim borcem koji je takodje stradao u Siriji.

Iran je umešan u rat u Siriji na strani predsednika Bašara el-Asada, a protiv pobunjenika i džihadista.

Prema Teheranu, Iran je u Siriju poslao "vojne savetnike", profesionalne vojnike koji ne učestvuju u borbama, i dobrovoljačke jedinice koje je regrutovala i formirala Revolucionarna garda, elitna iranska vojna jedinica.

Iran retko objavljuje podatke o svojim gubicima u Siriji. U martu je nacionalna organizacija veterana saopštila da je u Siriji i Iraku do sada poginulo 2.100 iranskih boraca, ali u tu cifru ne ulaze šiitski dobrovoljci iz Avganistana i Pakistana.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side