Iranske snage se povlače iz Sirije - kaže izraelska vojska
21.05.2020 Jerusalim

Iranske snage se povlače iz Sirije - kaže izraelska vojska

Iranske snage se povlače iz Sirije - kaže izraelska vojska Foto: Beta / AP
Izraelska vojska je danas saopštila da se iranske snage polako povlače iz Sirije zbog izraelskih napada i zbog rastućeg nezadovoljstva stanovništva u Iranu zbog ekonomske krize izazvane sankcijama i posledicama pandemija.

Navedeno je da to povlačenje "s raznih lokacija na druge udaljenije lokacije... nije obimno,  ali je  "nesporno".

Vojska Izraela je to saopštila novinarima, objasnivši da se taj zaključak zasniva na poverljivim obaveštajnim informacijama.
Iran ima vojne snage u Siriji i podržava ekstremiste  Hezbolaha u Libanu, a u pojasu Gaze snabdeva Islamski džihad oružjem, obezbeđuje novac i obuku i podržava Hamas koji vlada tom palestinskom teritorijom.

Izrael je više puta izveo napade u Siriji ne bi li potisnuo iranske snage i sprečio isporuku oružja proiranskom Hezbolahu koji se takođe bori na strani sirijskog predsednika Bašara Asada.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je početkom maja izraelske izveštaje o napuštanju Sirije nazvao "pukim maštanjem", ali jeste potvrdio kretanje iranskih vojnih savetnika i smanjenje snaga u nekim područjima mada je rekao da je to posledica okončanja borbi u kojima je Sirija pobedila.

Nasralah je dodao da Izrael laže kada povezuje te pokrete sa svojim napadima iz vazduha.

Izrael neće da dozvoli da se iranske snage učvrste duž njegove severne granice i više puta je napadao konvoje vozila s oružjem namenjenim Hezbolahu, i objekte u Siriji povezana s Iranom.

Iran svoje akcije u Siriji predstavlja kao podršku savezničkoj vladi koja se bori protiv terorističkih organizacija, a kaže i da podržava Hezbolah da bi Liban odbranila od Izraela. Izraelske udare međutim Iran retko komentariše.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja