Iran: Zapad ne bi trebalo da se nameće u Libanu
14.08.2020 Beograd

Iran: Zapad ne bi trebalo da se nameće u Libanu

Iran: Zapad ne bi trebalo da se nameće u Libanu Foto: AP/Hussein Malla
Iran je danas rekao da Zapad ne bi trebalo da veliku eksploziju u Bejrutu, u kojoj je prošle nedelje poginulo skoro 180 i ranjeno oko 6.000 ljudi, iskoristi da Libanu nametne svoju politiku.


Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je to izjavio danas, kada su jedan visoki zvaničnik SAD i ministarka odbrane Francuske u Libanu.

"Verujemo da libanski vlada i narod o tome odlučuje. Ni jedna spoljna strana ne bi trebalo da iskoristi katastrofalne posledice i potrebe Libana da bi nametnula diktat koji u svom interesu", rekao je Zarif posle sastanka sa libanskim ministrom spoljnih poslova u ostavci Čarbelom Vehbijem.

Zarif je kritikovao navodne pokušaje SAD da Libanu nametne vladu po svom ukusu i dodao da je Iran predložio Libanu saradnju u otklanjanju štete i snabdevanju strujom.

Libanski mediji su izvestili da SAD žele da u novoj vladi Libana ne bude moćna proiranska organizaciju Hezbolah koju Vašington i njegovi saveznici smatraju terorističkom.

U toku su konsultacije rivalskih političkih i verskih grupa o tome ko će na mestu premijera zameniti Hasana Diaba čija je vlada podnela ostavku ove nedelje zbog eksplozije i učestalih demontracija protiv korumpirane političke elite.

Zapadni lderi su najavili da će pomoć slati "direktno libanskom narodu" i da milijarde dolara neće stići dok se ne preduzmu velike reforme.

Tokom posete Bejrutu prošle nedelje, predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se s političkim liderima Libana i pozvao ih da stvore "novi politički poredak".

Predsednik Libana Mišel Aun sastao se danas sa podsekretarom za politčke poslove SAD Dejvidom Hejlom i rekao mu da će prioritet nove vlade biti reforme i suzbijanje korupcije.

Hejl je najavio da će se FBI pridružiti libanskim i stranim istražiteljima u istrazi ekplozije u bejrutskoj luci.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side