Iran: Predlog o evropskoj floti u Persijskom zalivu provokacija
28.07.2019 Teheran

Iran: Predlog o evropskoj floti u Persijskom zalivu provokacija

Iran: Predlog o evropskoj floti u Persijskom zalivu provokacija Foto: Beta/AP/Ronald Zak
Iran je danas nazvao "provokacijom" britanski predlog da se sa evropskim saveznicima formira "misija pomorske zaštite" u Ormuskom moreuzu posle iranske zaplene naftnog tankera u tom strateškom prolazu.

"Čuli smo da (Evropljani) nameravaju da pošalju evropsku flotu u Persijski zaliv", izjavio je danas portparol iranske vlade Ali Rabijei novinskoj agenciji Isna.

Portparol je rekao da Iran osuđuje "neprijateljsku poruku" i "provokaciju" koji će, kako je ocenio, doprineti porastu tenzija.

U ponedeljak je bivši šef britanske diplomatije Džeremi Hant, koji od četvrtka nije u vladi Borisa Džonsona, ocenio da je iranska zaplena tankera "čin državnog piratstva".

Ne iznoseći detalje, Hant je tada rekao da će Velika Britanija "preduzeti odgovarajuću akciju da podrži bezbedan prolaz brodova kroz Ormuski moreuz".

Revolucionarna garda Irana presrela je prošle nedelje tanker "Stena impero" u Ormuskom moreuzu. Brod je zaplenjen sa 23 člana posade.

Iran je saopštio da je taj potez bio odgovor na incident od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zapleni iranski naftni tanker.

Velika Britanija tvrdi da je zaplena iranskog tankera bila legalna pošto je postojala sumnja da će brod prekršiti sankcije Evropske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side