Iran bi mogao da obogaćuje uranijum na pet odsto
06.07.2019 Teheran

Iran bi mogao da obogaćuje uranijum na pet odsto

Iran bi mogao da obogaćuje uranijum na pet odsto Foto: Beta / AP
Iran bi mogao da obogaćuje uranijum do pet odsto u mirnodopske svrhe, izjavio je danas savetnik vrhovnog vođe Irana, pre nego što bi ta zemlja premašila ograničenje zaliha uranijuma koje nalaže međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Predsednik Hasan Rohani najavio je u sredu da će od nedelje Iran obogaćivati uranijum na više od 3,67 odsto, što je ograničenje po sporazumu iz 2015. godine. 

Ta pretnja je reakcija na američko odustajanje od tog sporazuma i ponovno uvođenja sankcija Iranu.
Obogaćivanje uranijuma će se "povećavati koliko to bude bilo neophodno za naše mirnodopske aktivnosti", rekao je Ali Akbar Velajati, savetnik vrhovnog vođe za međunarodna pitanja.

"Za nuklearni reaktor u Bušeru nam je potrebno obogaćivanje uranijuma do pet odsto, a cilj je potpuno mirnodopski", dodao je Velajati.

Nuklearna centrala u Bušeru, jedina te vrste u Iranu, gorivo uvozi iz Rusije i pod kontrolom je Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA).

Teheran je 8. maja saopštio da više neće poštovati dve obaveze iz sporazuma - o ograničenju rezervi obogaćenog uranijuma i o rezervama "teške vode".

"SAD su direktno prekršile sporazum, a Evropljani indirektno. Reagovaćemo srazmerno njihovom kršenju", rekao je Velajati.

IAEA će se iduće nedelje, na zahtev SAD, vanredno sastati pošto su iranske vlasti za sutra najavile odlluku o pridržavanju obaveza iz sporazuma.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja