Irak preti Kurdima posle referenduma o otcepljenju
26.09.2017 Bagdad

Irak preti Kurdima posle referenduma o otcepljenju

Irak preti Kurdima posle referenduma o otcepljenju Foto: Beta / AP
Premijer Iraka Hajder el-Abadi naredio je danas iračkom Kurdistanu da preda federalnim vlastima kontrolu nad svojim aerodromima ili se suoči sa zabranom letova, dok su Kurdi proglasili da je "za" pobedilo na referendumu za nezavisnost koji su odbacili i Bagdad i susedne zemlje.

El-Abadi je ultimatum uputio dan nakon glasanja koje je ocenio kao "istorijsku i stratešku grešku kurdskog vođstva".

"Neću odustati od jedinstva Iraka, to mi je nacionalna i ustavna dužnost", rekao je on i dodao da bi pored eventualne zabrane bili puštani humanitarni i drugi "hitni" letovi.

Regionalni predsednik Masud Barzani je pozvao na dijalog, rekavši da su "pregovori pravi put za rešavanje problema a ne pretnje ni jezik sile".

Vlasti Kurdistana su saopštile da je odziv glasača bio veći od 70 odsto, ali su mnogi od njih prijavili neregularnosti. Zvanični rezultati se očekuju sutra.

Kurdi decenijama žele nezavisnu državu i nastoje da je izgrade, delom i oružanom borbom u Turskoj. Kurde kojih sada ima oko 30 miliona, kolonijalne sile su posle Prvog svetskog rata ostavile podeljene između Turske, Sirije, Iraka i Irana.

 

Barzani pozvao Bagdad na dijalog

Predsednik iračkog autonomnog regiona Kurdistan Masud Barzani pozvaoe danas iračkog premijera na dijalog o problemima koji ih dele, dan nakon referenduma o nezavisnosti organizovanog uprkos protivljenju Bagdada.

"Pozivam Hajdera el-Abadija i druge da ne zatvaraju vrata dijaloga jer ćemo dijalogom rešiti naše probleme. Uveravamo međunarodnu zajednicu u našu žovaramo. Cilj referenduma nije bio granica sa Irakom", rekao je Barzani.

Te izjave dolaze dan nakon referenduma o nezavisnosti Kurdistana, održanog uprkos ponovljenim pozivima brojnih zemalja da on bude otkazan ili odložen.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side