12.10.2017 | 11:09h ► 12:07h Erbil

Irački Kurdi sklonili blokade prema Mosulu

Irački Kurdi sklonili blokade prema Mosulu Foto: pixabay.com
Kurdski borci sklonilli su blokade postavljene nekoliko sati ranije na dva glavna puta koja povezuju iračku oblast Kurdistan sa Mosulom, na severu Iraka, rekao je za Frans pres visoki kurdski zvaničnik.

"Dva glavna puta koja vezuj Erbil i Dohuk sa Mosulom ponovo su otvorena za stanovništvo i situacija se vratila u normalu posle nekoliko sati. Razlog za blokadu bio je strah od mogućeg napada iračkih snaga na sporne zone", rekao je taj zvaničnik za Frans pres.

Iračke kurdske snage danas su prekinule glavne puteve koji vezuju irački Kurdistan i Mosul na severu Iraka, rekao je za Frans pres kurdski vojni zvaničnik.

On je dodao da je to mera predostrožnosti pošto su primetili povećano raspoređivanje i kretanje iračkih snaga blizu takozvane linije fronta koja ih deli od kurdskih boraca pešmerga.

Sinoć su kurdske vlasti optužile iračke snage da pripremaju napad na Kurdistan iz Kirkuka i Mosula.

Odnosi između Bagdada i Erbila, u iračkom Kurdistanu, pogoršani su posle referenduma o nezavisnosti održanog 25. septembra na inicijativu kurdskog predsednika Masuda Barzanija. Građani iračkog Kurdistana, autonomne oblasti u Iraku, na referendumu su se izjasnili za nezavisnost.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side