Indijanci obeležili godišnjicu masakra kod Send Krika
03.12.2014 Denver

Indijanci obeležili godišnjicu masakra kod Send Krika

Indijanci obeležili godišnjicu masakra kod Send Krika Foto: Beta/AP
Pripadnici indijanskih plemena Čejena i Arapaho obeležili su 150. godišnjicu masakra kod Send Krika u Koloradu, jednog od najkrvavijih pokolja u američkoj istoriji, kinematografski ovekovečenog u antologijskom filmu Plavi vojnik iz 1970.

Pripadnici plemena odali su danas počast dvojici oficira američke vojske koji su odbili da učestvuju u pokolju oko 200 miroljubivih Čejena i Arapahoa.

Među žrtvama masakra izvršenog 29. novembra 1864. dve trećine su bile žene i deca.

Komemoracija kapetanu Sajlasu Soulu i poručniku Džozefu Krejmeru obavljena je na groblju Riversajd u Denveru.

Pripadnici plemena odali su poštu na njihovim grobovima a zatim je nastavljena tradicionalna godišnja trka ozdravljenja do sedišta parlamenta i guvernera, Kapitola države Kolorado u Denveru.

Četvorodnevna trka počela je na mestu masakra Idsu, oko 270 kilometara jugoistočno od Denvera i u njoj je učestvovalo 70 ljudi, kojima je na Kapitolu guverner Džon Hikeluper izrazio izvinjenje u ime države Kolorado.

U filmu Ralfa Nelsona "Plavi vojnik", masakr je prikazan sa dotad neviđenom ekspresivnošću i naturalizmom, uz prikaz golotinje u scenama silovanja, i krupni plan pri snimanju prodora metaka u telo, što je u američkom društvu naišlo na podeljen odjek.

Posebna okolnost bila je i ta što je film snimljen u godini kada se Amerika borila sa saznanjima o upravo počinjenim zločinima svoje vojske u vijetnamskom Mi Laju, što je "Plavom vojniku" dalo posebno simboličnu dimenziju.

autor: VS izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side