Indija će snabdeti Kašmir hranom, Pakistan će se žaliti UN
10.08.2019 Nju Delhi

Indija će snabdeti Kašmir hranom, Pakistan će se žaliti UN

Indija će snabdeti Kašmir hranom, Pakistan će se žaliti UN Foto: Beta / AP
Indijske vlasti koje su zavele strog policijski čas u indijskom delu Kašmira poslaće stanovništvu kamione s hranom za islamski praznik tokom sledeće nedelje.

Nestašica vlada u toj oblasti na Himalajima od odluke Indije da joj oduzme ustavnu autonomiju zbog čega je Kašmir preventivno stavljen pod mere policijske izolacije.

Pakistan je danas najavio da će se, uz podršku Kine, žaliti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog jednostrane akcije Indije u Kašmiru, i nagovestio prijavu Odboru UN za ljudska prava zbog, kako kaže, "genocida" nad narodom Kašmira. 

Sada podeljeni Kašmir u celini potražuju i Indija i Pakistan koji su jedno drugom najveći rivali. Pobunjenici se decenijama bore protiv vladavine Nju Delhija u delu pod kontrolom Indije, a većina stanovnika Kašmira želi ili nezavisnost ili spajanje sa Pakistanom.

Neprekidan, 24-časovni policijski čas za koji se ne zna dokle će biti na snazi, nakratko je ublažen u petak pred nedeljne muslimanske molitve u nekim delovima Srinagara, glavnog grada tog regiona, ali hiljade stanovnika i dalje su primorane da ne izlaze iz kuća, dok su prodavnice i većina zdravstvenih ustanova zatvorene. Sve telefonske veze i internet su isključeni.

Premijer Indije Narendra Modi u četvrtak je uveravao stanovnike Džamua i Kašmira - kako se naziva ta članica indijske federacije, da će se stanje postepeno normalizovati i da se vlada stara da ograničenja ne premete islamski praznik.

Nju Delhi je hitno poslao još desetine hiljada vojnika taj regiona koji je već bio u jedan od najviše militarizovanih u svetu, da bi sprečio nemire i proteste pošto je Modijeva vlada koju predvode hinduistički nacionalisti u ponedeljak objavila da je ukinula poseban ustavni status Kašmira i degradirala njegovu državnost. Modi je rekao da je taj potez neophodan za oslobađanje tog regiona od "terorizma i separatizma". 

Popuštanje policijskog časa u Srinagaru bilo je privremeno, rekli su zvaničnici. Podnevna molitva je u petak trajala 20 minuta, praćena protestima u nekim delovima grada.

Policija je suzavcem i sačmom uzvratila demonstrantima koji su se okupili u najvećem broju otkako su vlasti pritvorile više od 500 političkih i vođa separatista.

Bilo je i napada kamenicama širom Kašmira.

Vlasti pažljivo motre na anti-indijske proteste, od čega zavisi dalje ublažavanje ograničenja tokom muslimanskog praznika.

Najviši upravni zvaničnik regiona, Bašir Kan, rekao je da će se osnovna roba, uključujući hranu, žitarice i meso, dostavljati u razne delove regiona do nedelje.

Stanovnici mogu da izađu iz kuća samo pred zoru da bi pokušali da nabave hranu i lekove. 

Čim svane, policija i vojska se brzo smene i ponovo blokiraju puteve i ulice sprovodeći neprekidni policijski čas.

Ministar spoljnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši se danas sastao sa svojim kineskim kolegom i drugim najvišim zvaničnicima u Pekingu.

On je rekao da Kina u potpunosti podržava Pakistan u prenošenju pitanja Kašmira u Savet bezbednosti UN.

Takođe je rekao da Pakistan razmatra da se obrati Odboru UN za ljudska prava.

"Kada se demografska promena izvrši silom, to se zove genocid, tako se ide ka genocidu", rekao je novinarima u Islamabadu po povratku iz Pekinga.

Pošto Indija ukida ustavnu odredbu kojom je bilo zabranjeno onima koji nisu registrovani kao žitelji države Džamu i Kašmir da tamo kupuju nekretnine, Indijci iz drugih krajeva zemlje sada to mogu, kao i da se prijave za državna radna mesta. Zato ima strahovanja da bi to moglo dovesti do demografskih i promena kulture u tom regionu koji većinom nastanjuju muslimi.

Pakistanski ministar Kureši je rekao da su potezi Indije ugrozili regionalni mir i izazvali strahovanje od krvoprolića u Kašmiru.

Takođe je rekao da Pakistan ne planira bilo kakvu vojnu akciju, ali da je spreman se suprotstavi svakoj potencijalnoj agresiji Indije.

Jedna politička stranka iz Kašmira podnela je zahtev Vrhovnom sudu Indije da ukine odluku vlade kojom je specijalni status uskraćen tom regionu, kao i taj sud podeli tu državu u dve savezne teritorije.

Stotine radnika-migranata iz drugih indijskih država su pobegle u strahu od nemira, a hiljade seljaka koji žive uz jako militarizovanu liniju kontrole koja deli Kašmir između Indije i Pakistana, prešli su na sigurnija mesta u strahu od artiljerijske razmene vatre između ta dva rivala.

Sjedinjene Države su u petak saopštrile da nema promene u politici SAD prema Kašmiru, jer Vašington i dalje smatra da se oko te teritorije spore Indija i Pakistan. 

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus opisala je Kašmir kao "sigurno neverovatno važno pitanje" koje Sjedinjene Države "pomno prate".

U petak je u Islamabadu oko 8.000 pristalica pakistanske islamističke stranke "Džamat-e-Islami" u povorci je došlo do Ambasade Indije da bi osudilo akciju Nju Delhija prema Kašmiru. Stotine aktivista priredile su slične mirne skupove širom Pakistana.

Pakistan kaže da razmatra predlog za obraćanje Međunarodnom sudu pravde zbog indijske akcije. Takođe je spustio nivo diplomatskog predstavljanja u Nju Delhiju, proterao indijskog ambasadora i obustavio trgovinu, železnjičke i autobuske veze sa Indijom.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Indije, Raviš Kumar, zatražio je od Pakistana da preispita tu svoju odluku i rekao da bi Islamabad trebalo da prihvati realnost i "prestane da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side