Incko: Najveći generator krize u BiH su političke elite
16.10.2015 Banjaluka

Incko: Najveći generator krize u BiH su političke elite

Incko: Najveći generator krize u BiH su političke elite Foto: prtscr ytb
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da je najveći generator krize u Bosni i Hercegovini politička elita, koja je fokusirana na zadržavanje privilegija i koja je zato protraćila celu deceniju.

"To je politička elita koja već predugo ne iskorišćava prilike koje joj se nude da zemlju povede napred, jer su fokusiraniji na zadržavanje svojih privilegija, a ne na promene koje će pomoći njihovim biračima. Protraćili su celu deceniju. Sada treba da nadoknade izgubljeno vreme", rekao je Incko u intervjuu za današnje banjalučke Nezavisne novine.

On je poručio da "politika destruktivnosti" iz poslednjih deset godina mora postati stvar prošlosti, isakavši da je BiH potreban novi pristup kojim se građani stavljaju na prvo mesto i koji ubrzano donosi konkretan napredak.

Govoreći o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj o državnom sudu i tužilaštvu, Incko je kazao da očekuje od vlasti RS da "ostave ovaj antidejtonski referendum po strani i prestanu s osporavanjima Mirovnog sporazuma i mera koje su preduzete kako bi se taj sporazum sproveo".

"Moj stav o ovom pitanju se neće menjati i budite uvereni da ću istrajati na pridržavanju odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir", upozorio je visoki predstavnik.

On smatra da svi u BiH treba da usmere energiju na rešavanje hitnih problema s kojima se građani suočavaju i da treba da prestanu da kreiraju veštačke krize i neprekidnoi žive u prošlosti.

Incko je naveo da građani ne plaćaju račune za režije i hipoteke za stanove retorikom o referendumu, ocenivši da prioriteti treba da budu smanjivanje stope nezaposlenosti, privlačenje ulaganja, borba protiv kriminala i korupcije i postizanje napretka u okviru evropskog programa.

"Zapravo, pitanje referenduma izuzetno šteti ulaganjima. Ova zemlja i njeni građani kaskaju za regionom. Oni sebi jednostavno ne mogu priuštiti više političkog avanturizma poput ovog referenduma", istakao je visoki predstavnik.

Navodeći da su građani BiH, uključujući i RS, frustrirani zbog nedovoljne vladavine prava u BiH, on je kazao da je zbog toga potrebno da se pravosudne institucije na svim nivoima, uključujući i državni nivo, jačaju, a ne slabe.

"Moj stav je jasan: ojačajmo pravosudne institucije na svim nivoima. Pronađimo efikasnije načine za osiguranje nadzora u smislu pravovremenog procesuiranja nekih konkretnih predmeta, tako da onda ne mogu nestati u ladicama. Neka se objave obrazloženja za donete presude", rekao je Incko.

Govoreći o svom odnosu prema predsedniku RS MIloradu Dodiku, visoki predstavnik je rekao da su Dodikova politika "njegova stvar sve dok se ne radi o osporavanju Mirovnog sporazuma".

"Nečiji čvrst ili blag stav prema OHR-u ne menja Dejton i obavezu zvaničnika da poštuju Mirovni sporazum", istakao je Incko.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side