10.01.2017 Sarajevo

Incko: Najave otcepljenja RS prekoračenje crvene linije

Incko: Najave otcepljenja RS prekoračenje crvene linije Foto: prtscr ytb
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas da bi secesionističke namere predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koje je naznačio svojom izjavom da RS teži pripajanju Srbiji, definitivno značile prekoračenje "crvene linije".

"Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH)", rekao je Incko za sarajevski portal Faktor.

On smatra da da to "nikome ne pada na pamet" i da "treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti".

Po njegovim rečima, ukoliko se utvrdi da je juče proslavom u Republici Srpskoj došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH treba da reaguje po službenoj dužnosti.

Komentarišući naredbu predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na Dana RS, Incko je kazao da je on zadužen za civilne aspekte Dejtonskog sporazuma, dok je za vojne aspekte zadužen NATO koji će, kako je ocenio, sigurno razmotriti ovaj slučaj.

Štab NATO u Sarajevu je saopštio da je učešće Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS bilo nezakonito jer je Ustavni sud BiH ranije osporio taj praznik, ocenivši ga diskriminacioni po građane RS koji nisu Srbi i pravoslavci.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side