Incidenti i privođenja u Parizu gde je organizovano više demonstracija
21.09.2019 Pariz

Incidenti i privođenja u Parizu gde je organizovano više demonstracija

Incidenti i privođenja u Parizu gde je organizovano više demonstracija Foto: Beta / AP
Incidenti su izbili danas opodne u srcu Pariza kada se u marš za klimu ubacilo oko hiljadu ultradesničarskih aktivista koji su palili kante za smeće i pljačkali prodavnice.

Dan je napet u glavnom gradu Francuske gde se istovremeno održava više demonstracija, pored marša za klimu, održava se i protest "Žutih prsluka" koji se protive socijalnoj i fiskalnoj politici vlade i protest protiv plana reforme penzija.

Početkom popodneva 123 osobe je privedeno a 174 opomenuto u zonama gde su zabranjene demonstracije, saopštila je policija.

U centru napetosti je Bulevar Sen Mišel, u studentskom latinskom kvartu gde su radikalni elementi, neki od njih maskirani, gađali policiju raznim predmetima i zatim počeli da uništavaju ekspozituru banke. Policija je uzvratila suzavcem, i naterala deo demonstranata da se povuče. Ulični mobilijar je uništen, kante za đubre zapaljene pre nego što su intervenisali vatrogasci. 

"Izgredi od strane nasilnih pojedinaca, distancirajte se od riskantnih grupa", napisala je policijska prefektura u tviter poruci.

Učesnici Marša za klimu, njih nekoliko hiljada, odgovorili su na poziv više nevladinih organizacija dan posle svetskog štrajka za klimu održanog juče širom sveta.

U drugim delovima Francuske takođe su planirani događaji za odbranu klime. U Lionu se skupilo oko 5.000 ljudi pre podne u centru grada, prema policiji. "Stop ekocidu" pisalo je na plakatu demonstranata.

U Parizu je raspoređeno oko 7.500 policajaca, a za pomoć imaju i vodene topove i blindirana vozila žandarmerije. Čitavi kvartovi u centru grada se patroliraju, policija u uniformi i civilu masovno kontroliše i pretresa prisutne. 

Mnogo spomenici su danas zatvoreni za posetioce u Parizu, a među njima je Trijumfalna kapija koja je bila oštećena na ranijim protestima Žutih prsluka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side