Implantati za grudi na meti Interpola
24.12.2011 Lion

Implantati za grudi na meti Interpola

Implantati za grudi na meti Interpola
Interpol je izdao crvenu poternicu za osnivačem francuske kompanije PIP koja proizvodi implantate za grudi, Žan Klod Masom zbog ugrožavanja života i zdravlja.

Na vebsjatu Interpola navodi se da Masu (72) traži Kosta Rika zbog ugrožavanja "života i zdravlja" u vezi sa aferom opasnih proteza za grudi koje je godinama proizvodila Masova firma "Poli implant proteze" ( Poly Prothese, PIP).

Ministarstvo zdravlja Francuske juče je pozvalo 30.000 žena da se obrate lekarima da im iz grudi uklone silikonske implante te francuske kompanije, uz navode da se radi o "preventivnoj meri" koja nije hitne prirode.

Desetine hiljada žena u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Portugalu i drugim evropskim i južnoameričkim zemljama nose implante kompanije PIP. Do sada su zdravstvene vlasti preporučivale ženama sa tim implantima da konsultuju svog hirurga ili lekara kako bi obavile odgovarajuća klinička i radiološka ispitivanja i utvrdile stanje proteze.

Sto Britanki koje imaju ugrađene te implante su 2007 i 2008 tužile PIP zbog "defektnih proteza", jer su imale curenje silikonskog gela. Kompanija je na kraju osuđena da plati 1,4 miliona evra nadoknade zbog nepojavljivanja na sudu.

Kompanija PIP osnovana je 1991. godine na jugu Francuske za proizvodnju implanta za grudi, i nalazi se u postupku likvidacije od marta 2010. Devedesetih je bila treća po veličini u svete u sektoru implanta i prodavala je oko 100.000 proteza godišnje koje su uglavnom išle u inostranstvo.
 

autor: AA izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side