I treći Netanjahuov saradnik svedočiće protiv njega
05.03.2018 Istambul

I treći Netanjahuov saradnik svedočiće protiv njega

I treći Netanjahuov saradnik svedočiće protiv njega Foto: Beta / AP
I treći saradnik premijera Izraela Benjamina Netanjahua pristao je da bude državni svedok protiv njega, javili su danas izraelski mediji.

Dugogodišnji portparol porodice Netanjahu, Nir Hefec, saglasio se da svedoči da ne bi bio osuđen.

Pre njega je Šlomo Filber, takođe dugogodišnji Netanjahuov saradnik, pristao da bude državni svedok u slučaju korupcije u koji je umešana izraelska telekomunikaciona kompanija Bezek.

Hefec i Filber su uhapšeni pod sumnjom da su progurali propis koj bi Bezeku doneo stotine miliona dolara u zamenu za povoljno izveštavanje o Netanjahuu i njegovoj porodici na popularnom novinskom veb-sajtu koji pripada toj kompaniji, navodi agencija Asošijeted pres.

Izraelska policija je nedavno preporučila podizanje optužnice protiv Netanjahua u dva slučaja korupcije - primanja skupih poklona vrednosti 300.000 dolara od dva milijardera, i dogovaranje s vlasnikom tiražnog izraelskog lista "Jediot ahronota" o povoljnom izveštavaju u zamenu za suzbijanje uticaja konkurentskog dnevnika "Izrael hajom".

Netanjahuov saradnik Ari Harov pristao je da bude državni svedok u jednom od tih slučajeva.

Izraelski mediji navode da će Hefec, Netanjahuov "spin doktor", ; u okviru dogovora da bude državni svedok predati simke Netanjahua i njegove supruge Sare.

Netanjahu se danas u Vašingtonu sastaje s predsednikom SAD Donaldom Trampom, a sutra će govoriti na godišnjem skupu proizraelskog lobija, Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

U zamenu za svedočenje protiv Netanjahua, Hefecu navodno neće biti ni suđeno. Dok svedoči, biće smešten na izolovano mesto, navodi izraelski list "Harec". Očekuje se da on svedoči i u drugim slučajevima protiv premijera i njegove supruge od kojih neki još nisu ni obelodanjeni.

Bračni par Netanjahu je u petak odvojeno pet sati saslušavan u vezi s najnovijim slučajem korupcije vezanim za telekomukacionu formu. Sumnja se na korupciju u vreme kada je Netanjahu bio premijer i ministar komunikacija od 2015. do 2017. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side