23.10.2018 | 11:57h ► 21:21h Jerusalim

Izraelski vojnici ubili sedamnaestogodišnjeg Palestinca na granici Gaze

Izraelski vojnici ubili sedamnaestogodišnjeg Palestinca na granici Gaze Foto: Beta/AP/Khalil Hamra
Palestinsko Minstarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je jedan 17- godišnji Palestinac ubijen izraelskom vatrom za vreme protesta kraj granične ograde između pojasa Gaze i Izraela.

Kako se navodi žrtva Montaser al - Baz je pogođena u glavu i podlegla je povredama nekoliko sati kasnije u bolnici.

Izraelska vojska je rekla da je 200 demonstranata palilo gume i bacalo eksplozivne naprave ka ogradi.

Takođe je navela da su vojnici pucali na jednog demonstranta koji se približio ogradi i bacio eksplozivnu napravu.

Hamas koji vlada pojasom Gaze predvodi proteste na granici od kraja marta, zahtevajući ukidanje parališuće blokade Izraela i Egipta uvedene još 2007. Ta islamska ekstremistička organizacija nedavno je smanjila proteste u nastojanju da pruži šansu naporima Egipta da posreduje prekidu vatre s Izraelom.

Izraelski vojnici su ubili 157 Palestinaca za šest meseci u tim protestima. Jedan izraelski vojnik poginuo je u julu od palestinskog snajpera.

 

HRW: Palestinske snage rutinski muče kritičare

Palestinska uprava na Zapadnoj obali i rivalski Hamas u pojasu Gaze redovno pritvaraju i muče kritičare i disidente, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

I jedni i drugi proizvoljno pritvaraju Palestince zbog kritika vlasti, pogotovo na društvenim mrežama, među nezavisnim novinarima, na univerzitetskim kampusima i demonstracijama, navodi se u izveštaju te organizacije za ljudska prava, sa sedištem u Njujorku.

Koristeći tehnike za koje HRW kaže da su poput onih koje je Izrael primenjivao protiv Palestinaca, bezbednosne snage rutinski, "vređaju, prete, tuku i primoravaju pritvorenike da satima ostanu u bolnim stresnim položajima".

Palestinska uprava ima ograničenu samoupravu na delovima okupirane Zapadne obale na osnovu mirovnog sporazuma Oslo iz 1990-tih godina.

Izrael se povukao iz pojasa Gaze 2005, ali tu teritoriju drži pod kopnenom, pomorskom i vazdušnom blokadom.

Islamski ekstremistički Hamas je silom preuzeo vlast u Gazi 2007. godine, pobedivši snage lojalne umerenijem rivalskom Fatahu koji i dalje dominira na Zapadnoj obali.

U dokumentu HRW-a se navodi 86 primera zlostavljanja, uglavnom iz 2016. i 2017. godine.

Sistematskim proizvoljnim pritvaranjem i mučenjem krše se sporazumi o ljudskim pravima koje je Palestina, država nečlanica UN, potpisala.

U izveštaju HRW se navodi da bi mučenje pritvorenika moglo predstavljati zločin protiv čovečnosti.

U pismima toj organizaciji za ljudska prava i Palestinska uprava i Hamas su porekli optužbe i ukazali da postoje pravna sredstva za pritvorenike koji se žale, preneo je britanski Gardijan.

Međutim, ni jedan bezbednosni zvaničnik nije okrivljen za mučenje, navodi HRW.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side