Hrvatski postaje 24. službeni jezik EU
30.06.2013 | 10:29h ► 13:03h Zagreb

Hrvatski postaje 24. službeni jezik EU

Hrvatski postaje 24. službeni jezik EU
Današnji ulazak Hrvatske u EU unosi promene i u sastav evropskih institucija, a hrvatski jezik će postati 24. službeni jezik Evropske unije.

U Evropskoj komisiji Hrvatsku će predstavljati Neven Mimica na funkciji komesara za zaštitu potrošača, dok će Hrvatska u Evropskom parlamentu (EP) imati 12 mesta, piše portal EurAktiv Srbija.

U Evropskom savetu Hrvatska će imati sedam glasova a kvalifikovana većina biće, po ulasku Hrvatske u EU, povećana na 260 glasova od ukupno 352, saopštila je Evropska komisija.

Pusić: Ulazimo u EU ali ostajemo u regionu

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić poručila je danas da, iako ta država u ponoć postaje članica EU, ona ostaje u regionu kojem je oduvek pripadala, i kojem će pomoći da postane deo jedinstvene evropske porodice.

Hrvatska će, kako je rekla, preuzeti svoj deo odgovornosti za zajedničku budućnost regiona, i to, objasnila je, ne iz velikodušnosti, već iz interesa, budući da i njena stabilnost zavisi od stabilnosti regiona.

Zamoljena da uoči ulaska u EU prenese Srbiji ključno iskustvo stečeno u procesu pridruživanja, Pusić je rekla da je možda najvažnija pouka pristupnog procesa to da nema pravednih i nepravednih kriterijuma i prepreka.

"Mi smo se sve vreme žalili da su kriterijumi za nas strožiji, da nam se stavljaju nepravedne prepreke koje nisu deo procesa približavanja, a onda smo došli do zaključka da je jedna od koristi procesa to što se u njemu naučiš da rešavaš probleme koje ne vidiš unapred već se naprosto pojave", objasnila je Pusić.

Posebno zadovoljstvo Pusić je izrazila zbog činjenice da današnjim ceremonijama uoči ulaska Hrvatske u EU prisustvuju najviši predstavnici i Srbije i Kosova, čime je, kako smatra, još jednom iskazana velika odlučnost da se sprovede briselski dogovor Beograda i Prištine.
 

autor: DjO izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side