Hrvatska uvozi radnu snagu: lekare, pastire, baletane...
01.05.2016 Zagreb

Hrvatska uvozi radnu snagu: lekare, pastire, baletane...

Hrvatska uvozi radnu snagu: lekare, pastire, baletane... Foto: Freeimages.com
Vlada Hrvatske, i pored više od 200.000 nezaposlenih u toj zemlji, bila je primorana da raspiše kvote za "uvoz" ljudi za pojedine profesije ili radna mesta, pošto ih nema dovoljno na domaćem tržištu rada, prenose hrvatski mediji.

Na listi profesija i poslova su lekari, pastiri, baletani, operski pevači, voćari...

Mnogi hrvatski lekari u potrazi za boljim primanjima postali su proteklih meseci nova generacija gastarbajtera, pa ih sada u Hrvatskoj, prema objavama medija, nedostaje između 900 do čak 4.000. Zato nije iznenadila odluka Vlade Hrvatske o kvotama za uvoz lekara. 

Za 2016. tako je predviđeno angažovanje pet doktora sa specijalističkim obrazovanjem, pet "običnih" lekara, pet stomatologa,  prenosi hrvatski Poslovni dnevnik. 

Lista odobrenih kvota, međutim, otkriva niz (ne)logičnih detalja uprkos velikom talasu iseljavanja mladih Hrvata i Hrvatica, navodi Poslovni dnevnik.

Da niko, uprkos više od 200.000 nezaposlenih, neće u pastire, šuška se već dugo, pa Vlada dopušta 20 dozvola i za uvoz pastira.

Nisu samo pastiri brojem "potukli" lekare - odobreno je i 15 sezonskih dozvola za uvoz voćara, ali i 35 celogodišnjih za masere posebnih vrsta masaža.

Iz uvoza Hrvatska može odlukom Vlade da angažuje i 24 pilota, ali i 10 stjuardesa, te 14 baletana, tri operska pevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta. 

Odobreno je i 10 dozvola za turističke animatore. Zar među ovdašnjim studentima, a brojem prelaze 60.000, nema voljnih i sposobnih da tokom leta zarade džeparac pa i animatore moramo da uvozimo, pita Poslovni dnevnik.

Kako odluka Vlade Hrvatske o kvotama stupa na snagu danom donošenja, to znači da se već danas u MUP-u mogu predati zahtevi.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side