Hrvatska pokrenula opoziv počasnog konzula u Barseloni
22.02.2020 Madrid

Hrvatska pokrenula opoziv počasnog konzula u Barseloni

Hrvatska pokrenula opoziv počasnog konzula u Barseloni
Hrvatska je pokrenula opoziv svog počasnog konzula u Barseloni nakon što je katalonska policija otvorila istragu kojom ga sumnjiči za pranje novca za lokalnu grupu kriminalaca.

Konzul Huli Barsena San Hoze (Juli Bárcena San José) osumnjičen je da je primao novac dobijen od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocene automobile čime je za kriminalnu grupu prikrivao trag nezakonito stečenog novca, javila je Hina.

Hrvatskom Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru mejlom dostavljenom Hini navelo je da počasni konzuli ne daju ostavke, već da ih država koja ih imenuje može opozvati, ili se mogu povući s dužnosti, a u ovom slučaju država Hrvatska odlučila je da pokrene opoziv.

"Procedura je u toku, a nakon okončanja Republika Hrvatska nema nikakvih obveza prema gospodinu Barseni. Sve moguće bitne istražne i pravosudne radnje u isključivoj su nadležnosti Kraljevine Španije, čiji je gospodin Barsena državljanin", stoji u odgovoru.

Barsena je preuzetnik, a na mestu počasnog hrvatskog konzula je od maja 2002. godine, od vremena predsednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Katalonska policija navela je da je istragu otvorila 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog s porodičnim klanom koji je uspostavio kupoprodaju luksuznih automobila u Barseloni.

Policija je 18. septembra prošle godine saopštila da je "uhapsila četiri člana jednog poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom". Daljom istragom policija je ustanovila da su poslovno povezani s počasnim konzulima.

"Pod istragom su tri počasna konzula stacionirana u Barseloni", izvestila je katalonska policija u saopštenju dostavljenom medijima.

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija (José María Calmet Iglesias i José Luis López Fernández). Osumnjičeni su za ista dela, navela je Hina.

Prema saopštenju policije, četiri muškarca sa španskim državljanstvom uhapšena u septembru optužena su za pranje novca, trgovinu drogom i poresku prevaru. Oni su pušteni na uslovnu slobodu.

Policija veruje da se kriminalna mreža sastoji od 14 osoba. Blokirala im je luksuzne automobile, brod i nekretnine, a kako je saopšteno pronađeno je vatreno oružje i 200.000 evra u gotovini.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side