Hrvatska: Plenković otvoren za debatu sa Milanovićem
08.07.2016 Zagreb

Hrvatska: Plenković otvoren za debatu sa Milanovićem

Hrvatska: Plenković otvoren za debatu sa Milanovićem Foto: prtscr ytb
Jedini kandidat za predsednika HDZ-a Andrej Plenković predstavio je danas svoj program i poručio da je otvoren za debatu sa liderom opozicionog SDP-a i bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

Izbor za predsednika HDZ zakazan je za 17. juli, a vanredni parlamentarni izbori u Hrvatskoj će biti održani najverovatnije u prvoj polovini septembra.

Hrvatski mediji su ranije javili da će predsednica Kolinda Gabar Kitarović izbore raspisati 1. avgusta, što znači da od tada i zvanično kreće izborna kampanja.

Plenković je, nakon predstavljanja programa, novinarima rekao da očekuje punu saradnju svih kolega koji trenutno obavljaju dužnosti u stranci, te da je do sada običaj bio da predsednik imenuje nekoliko najbližih kolega na funkcije, ali da on odluku o tome još nije doneo.

Kandidat za predsednika HDZ-a izrazio je i žaljenje zbog odluke HŠ-a da na predstojeće parlamentarne izbore izađu u koaliciji s SDP-om.

"HŠ je naša sestrinska stranka, mi smo deo iste evropske narodne porodice i i meni je žao da je ova odluka Glavnog odbrora HŠ-a donesena u svojevrsnom vremenskom pritisku. Bilo bi nam draže da smo imali malo više vremena za razgovor", rekao je i dodao da će on tu odluku HŠ poštovati.

Plenković je naveo da je HDZ  trenutačno jedina demokršćanska stranka u Hrvatskoj, a u obrazloženju programa koji je predstavio kazao je da podržava nastavak reforme obrazovanja.

"Hrvatska kao društvo zaslužuje imati najkvalitetnije obrazovanje", kazao je Plenković, dodavši da je u tri godine, koliko je delovao u Evropskom parlamentu, primio brojne biografije mladih ljudi, iz kojih je imao uvid u njihova znanja i sposobnosti.

Upitan šta ga razllikuje od njegovog protivkandidata Zorana Milanovića, Plenković je rekao da to treba da odluče birači.

"Ja mislim da o kvalitetama treba suditi drugi. Ja nudim svoje iskustvo, znanje, pravnik sam, diplomata, političar", rekao je, spomenuvši svoje dugogodišnje diplomatsko iskustvo, kao i ono u Evropskom parlamentu te dobro poznavanje i upućenost kako u unutarnju politiku, tako i u spoljnopolitičku situaciju i evropske političke trendove.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side