Hrvatska: Poslednji sati pred EU, Josipović za Balkan u Uniji
30.06.2013 | 19:35h ► 21:35h Zagreb

Hrvatska: Poslednji sati pred EU, Josipović za Balkan u Uniji

Hrvatska: Poslednji sati pred EU, Josipović za Balkan u Uniji
Hrvatska odbrojava sate do zvaničnog ulaska u Evropsku uniju, a tim povodom na centralnom gradskom Trgu bana Jelačića organizovana je centralna manifestacija kojoj bi trebalo da prisustvuje, kako je najavljeno, 170 visokih zvaničnika iz Evrope, regiona i sveta.

U Banskim dvorima u 20.30 časova počela je svečana večera na kojoj će biti poslužena jela kojima će gosti "nepcem upoznati Lijepu Našu".

Zvanice dočekuju toplim hlebom od šest žitarica i solju sa Paga, kao i gutljajima penušavog vina proizvedenom na obodima Samoborskog gorja na severozapadu Hrvatske, a potom će im biti posluženi kozji i ovčiji sirevi i mlado organsko povrće, koje će zalivati istarskom malvazijom i podunavskom graševinom.

Na drugom tanjiru će biti inćuni sa ličkim krompirom, praćeni dalamtinskim pošipom i istarskim merlotom, a zatim sledi vrhunac gozbe u vidu jagnjetine ispod peke (sača), uz koju će biti točen dalmatinski plavac i slavonski crni pino. Za kraj će biti serviran salenjak, tipičan kolač kontinentalne Hrvatske, i desertna vina zelenac i traminac.

Josipovićeva zdravica za Balkan u EU

Na svečanoj večeri predsednik Hrvatske Ivo Josipović u zdravici je poručio da će Hrvatska nastaviti da podržava evrointegraciju čitavog Zapadnog Balkana.

"Želim da vam poručim da ćemo vašu evropsku perspektivu podržavati svim našim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostaće jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva", nazdravio je Josipović državnicima sa Zapadnog Balkana.

Premijer Zoran Milanović je, obraćajući se gostima, pozvao na zajednički otpor sejanju straha od drugih i drugačijih i negovanje Evrope zasnovane na čistom srcu, a ne strahu, saradnji a ne sumnjičavosti, prihvatanju a ne getoizaciji i razumevanju i upoznavanju nasuprot osuđivanju i predrasudama.

"Nazdravljam vam u ime naše zajedničke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, uprkos brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svest o nezamenjivosti temeljnih vrednosti, poput solidarnosti i obrazovanja", rekao je Milanović.

Oko 18.30 sati u Banske dvore, sedište hrvatske Vlade, pristigle su prve zvanice, a dočekala ih je vicepremijerka i šefica diplomatije Vesna Pusić. 

Među prvima, u Banske dvore je stigao evropski komesar za proširenje Štefan File koji se, kako javlja Hina, "srdačno pozdravio" sa Vesnom Pusić.

Tokom popodneva, u Zagreb su doputovali predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Među stranim zvaničnicima, hrvatski mediji posebno ističu dolazak srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji predvodi delegaciju u kojoj su premijer Ivica Dačić, šef diplomatije Ivan Mrkić i savetnik Marko Ðurić.

Hrvatski mediji ističu da je reč o prvoj poseti Nikolića Zagrebu, a portal Index.hr prenosi da je na putu od zagrebačkog aerodroma "Pleso" do Gornjeg grada u Zagrebu, visoku delegaciju Srbije obezbeđivala kolona od čak 13 automobila.

Kao i sve zvaničnike, i Nikolića i Dačića je, kako se navodi, dočekao "crveni tepih".

Kako je preneo hrvatski portal Index.hr srpskog predsednika na putu prema centru Zagreba obezbeđivala je kolona od čak 13 vozila.

Nikolić se pre učešća na svečanostima sastao s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - zastupnicima u Hrvatskom saboru i čelnim ljudima srpskih institucija i organizacija, kao i sa predsednikom Češke Milošem Zemanom. Kako javlja reporter B92, predsednik Nikolić sutra će prisustvovati doručku koji priređuje predsednik Hrvatske Ivo Josipović, uglavnom za lidere regiona. 

Podsetimo, ovo je prva Nikolićeva poseta Hrvatskoj otkad je izabran za predsednika Srbije. 

U Zagreb, inače, večeras stiže dosad najveći broj stranih delegacija u istoriji Hrvatske: najavljeno je 15 šefova država, 13 predsednka vlada, tri predsednika parlamenata i brojni ministri i drugi gosti - ukupno 170 visokih zvaničnika.

Zanimljivo je da su brojni strani državnici za put u Zagreb izabrali su komercijalne letove, pa tako i kanadska ministarka Lisa Rait. Predstavnici Finske, Estonije i Letonije na put su krenuli kolima. Delegacije susednih Srbije i Crne Gore, pak, doputovale su posebnim avionima.

Saobraćaj u Zagrebu je ceo dan potpuno blokiran, a prilazi Trgu bana Jelačića i svetog Marka omogućeni su samo sa posebnim propusnicama.

Celu manifestaciju, od puteva prolaska delegacija do Jelačićevom trga i Gornjeg grada obezbeđuje oko 1.000 policajaca iz zagrebačke i drugih policijskih uprava. 

Troškovi ove manifestacije se procenjuju na oko 5,5 miliona kuna ili 737.000 evra.

Slaviće se i u svim većim gradovima u Hrvatskoj. 

Posebni programi spremaju se u pograničnim područjima, zajedno sa EU susedima, a simbolike će biti i na granici. Tačno u ponoć, naime, s graničnog prelaza u Bregani biće skinut natpis "carina", a u Bajakovu će biti postavljena ploča s natpisom "EU".

Ko "kvari" slavljeničku atmosferu u Hrvatskoj

Slavljeničku atmosferu pred formalni ulazak Hrvatske u EU narušavaju samo sporadične vesti o nezadovoljnicima tog čina.

Tako je udruženje ratnih vojnih invalida iz zagrebačkog kvarta Črnomerec danas ironično čestitalo ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Obračajući se malobrojnim veteranima koji su “zadržali dostojanstvo”, udruženje ih informiše da će danas "u glavnom gradu svih Hrvata, u starosti od 23 godine, biti eutanazirana Hrvatska".

"Po presudi političkih vazala koje nazivamo hrvatskim i od velikog broja veterana koji su je izdali, proglašena je krivom što je želela biti nezavisna i samostalna. Eutanazija će biti izvršena pristupanjem za sada političkoj zajednici koja se naziva Evropska unija", navodi se u saopštenju.

Pokret "Okupiraj Hrvatsku" (Occupy Croatia) pozvao je na protest koji počinje večeras polaskom povorke s Trga francuske republike i pokušajem dolaska na Trg bana Jelačića, gde se odvija proslava.

"EU ne predstavlja nikakvo čarobno rešenje problema, već se radi o ekonomskom genocidu nad ljudima koji žive u Hrvatskoj. Pravni je poredak EU skrojen po meri bogatih korporacija  i vazalnih političara i njima jedino služi", navodi se u saopštenju u kome se EU naziva "kofom za zalivanje cveća neoliberalnog kapitalizma u kojoj se običan čovek ne može nadati ničemu osim da svojim radom kao robom stvara profit za eurokorporatiste".

autor: VPS izvor: Tanjug/b92/Index.hr/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side