Hrvatska donela odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka?
30.01.2017 Zagreb

Hrvatska donela odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka?

Hrvatska donela odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka? Foto: freeimages.com
Hrvatska je praktično već donela odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka, ali ona još treba da prođe potrebnu proceduru da bi počela da se primenjuje, piše danas Slobodna Dalmacija.

Hrvatska štampa već neko vreme spekuliše o povratku obaveznog služenja vojnog roka, ali zasad nema zvanične potvrde o tome.

Iako splitski dnevnik navodi da konačna odluka još nije doneta, u tekstu se navode pojedinosti. Prema pisanju lista, glavna novosti bi bila da se vojni rok služi tri sedmice ili najviše mesec dana i to u letnjem razdoblju kako bi se postigle uštede pre svega zbog grejanja i skuplje zimske opreme i odeće.

Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće posle završene srednje škole, a devojke bi išle ako to žele.

List podseća da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jedan od najvećih zagovornika povratka obaveznog odlaska u vojsku.

Služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine, najviše iz finansijskih razloga i od tada postoji samo dobrovoljno služenje koje traje 14 sedmica na poligonima Slunj i Gašinci.

Slobodna Dalmacija piše da su se od ukidanja obaveznog vojnog roka "stvari drastično promenile" i da je "na neophodnost ponovnog odlaska u vojsku upućivala sve komplikovanija sigurnosna situacija u Evropi i hrvatskom susedstvu", među njima migrantska kriza i terorističke pretnje.

"Osim toga, u svetu se, ali i u našem susedstvu sve ozbiljnije počelo zveckati oružjem, pa i mahati borbenim zastavama. Iz Srbije čak stižu i otvorene pretnje, premijer Vučić šalje izaslanike koji bez pardona, usred Zagreba, prete ratom", navodi list i ocenjuje da se se "nagore" promenilo stanje i u BiH.

Pozivajući se na poslednje ankete u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija piše da je za vraćanje obaveznog vojnog roka od 52 do 54 odsto građana.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side