09.09.2017 | 21:14h ► 23:00h Amsterdam

Holandska vlada: 70 odsto kuća na Svetom Martinu uništeno

Holandska vlada: 70 odsto kuća na Svetom Martinu uništeno
Holandska vlada procenila je da je 70 odsto kuća na ostrvu Sveti Martin teško oštećeno ili uništeno u naletu uragana Irma, a zbog toga je većina od 40.000 stanovnika prinuđena da ostane u skloništima pred naletom uragana Hose.

Ministar unutrašnjih poslova Ronald Plasterk rekao je danas da će prema prognozi Hose preći preko severozapada Svetog Martina i izručiti mnogo kiše na zgrade od kojih su mnoge ostale bez krovova u naletu uragana Irma.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je situacija i dalje "mračna" na razorenom ostrvu gde je i dalje rasprostranjena pljačka.

Rute je rekao da oko 230 holandskih vojnika i policajaca patrolira na Svetom Martinu, a da će još 200 pripadnika vojske i policije stići narednih dana.

Holandski premijer upozorio je pljačkaše da će vojska i policija okončati bezakonje.

 

Francuska šalje dodatne snage na Sveti Martin zbog bezbednosti

Francuska vlada saopštila je večeras da šalje dodatno nekoliko stotina vojnika i policajaca da uspostave red na karipskom ostrvu Svetog Martina gde vladaju pljačke posle naleta uragana Irme.

Premijer Eduar Filip izjavio je da će biti upućene jedinice Legije stranaca, padobranci i druge snage bezbednosti.

Na Svetom Martinu se već nalazi nekoliko stotina žandarma, vojnika i drugih jedinica.

Posle naleta uragana Irme uništen je jedan zatvor i oko 250 zatvorenika je na slobodi.

Maksimalni meteo alarm, ljubičasti, izdat je danas na karipskim ostrvima Svetog Martina i Svetog Vartolomeja zbog dolaska uragana Hosea, oluje četvrte kategorije.

Lokalne vlasti tih ostrva koja se nalaze pod teritorijom Francuske, pozvale su stanovništvo da ne izlazi iz svojih domova.

Uragan Hose trebalo bi da prođe tokom noći pored tih ostrva na udaljenosti od oko 100 kilometara. Meteorolozi su procenili da će Hose imati propratne vetrove od 100 do 120 kilometara na čas.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side