12.10.2017 Gaza

Hiljade Palestinaca u Gazi slavile pomirenje Fataha i Hamasa

Hiljade Palestinaca u Gazi slavile pomirenje Fataha i Hamasa Foto: Pixabay
Hiljade Palestinaca danas su na ulicama u pojasu Gaze slavile palestinsko ujedinjenje, pevajući pesme i deleći bombone, a na drugoj palestinskoj teritoriji, na Zapadnoj obali, stanovnici su rekli da je ujedinjenje san i ambicija svakog palestinskog patriote.

Rivalske palestinske organizacije Hamas i Fatah su se danas, posle pregovora, dogovorile u Kairu o preliminarnom i delimičnom sporazumu o međusobnom pomirenju.

Sporazum o pomirenju bi mogao da otvori put povratku kontrole Palestinske uprave predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha u pojas Gaze posle decenije vladavine radikalne organizacije Hamas.

Očekuje se da će Abas narednih nedelja posetiti Gazu prvi put od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih Fatahu. Abas je od tada vladao samo autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Uz to će se oko 3.000 policajaca iz Palestinske uprave rasporediti u pojasu Gaze. Snage te uprave će povratiti i kontrolu na graničnim prelazima između Gaze i Izraela do 1. novembra, najavio je vođa delegacije Fataha na pregovorima u Kairu Azam al- Ahmed, preneo je Frans pres.

Abasova predsednička garda će preuzeti kotrolu nad graničnim prelazom Rafa prema Egiptu, glavnoj kapiji u svet za Palestince, ali nije rečeno kada. Jedan neimenovani zvaničnik Hamasa je rekao da su se dve strane dogovorile da evropski posmatrači budu takođe tamo.

Potpisivanju sporazuma u egipatskom glavnom gradu prethodila je sednica vlade u Gazi kojom je prošle nedelje predsedavao palestinski premijer Rami Hamdalah. Sednica je održana u gradu Gazi prvi put od 2014. godine.

Na osnovu sporazuma iz Kaira, Hamas će odgovornost za upravljanje pojasom Gaze predati vladi premijera Hamdalaha.

Za sada se, međutim, ne zna kada će biti ukinute mere koje je Abas uveo poslednjih meseci da bi oslabio Hamas.

Raniji pokušaji pomirenja između dve glavne palestinske frakcije, nisu urodili plodom, ali je sada Hamas iscrpljen posle tri rata protiv Izraela, kao i zbog izraelske i egipatske blokade, siromaštva i nezaposlenosti, nestašice struje i vode.

Uz to, palestinska podela je velika prepreka postizanju sporazuma o miru s Izraelom.

Zvaničnci bliski pregovorima su rekli da su se Fatah i Hamas dogovorili da osnuju odbore da razrade detalje, ali agencija AP podseća da su ranije takvi mehanizmi brzo dovodili do zastoja.

Jedan odbor će u roku od četiri meseca morati da odluči ko će od Hamasovih javnih službenika moći u novu vladu.

Izvori kažu da ključna pitanja nisu bila predmet diskusije u Kairu, a da su glavni kamen spoticanja vojno krilo Hamasa i njegov arsenal oružja.

Hamas je ranije rekao da to neće biti predmet razgovora i navodno je obećao pregovaračima Fataha da će se vojno krlo držati po strani.

Hamas, Fatah i manje palestinske frakcije sastaće se u novembru da razmotre druga pitanja pomirenja, a pre svega poslaničke i predsedničke izbore kojih dugo nije bilo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side