Hiljade građana protestuju zbog glasanja koje je uzdrmalo nemačku politiku
15.02.2020 Berlin

Hiljade građana protestuju zbog glasanja koje je uzdrmalo nemačku politiku

Hiljade građana protestuju zbog glasanja koje je uzdrmalo nemačku politiku Foto: Beta, AP / Bodo Schackow
Nekoliko hiljada građana okupile su se danas u istočnoj Nemačkoj da bi protestovale zbog toga što su popularnog guvernera jedne savezne države svrgli poslanici krajnje desnice i dve centrističke stranke.

Govornici na skupu koji je sindikat organizovao u u nemačkom gradu Erfurtu, oštro su kritikovali kancelarku Angelu Merkel, njene Hrišćanske demokrate s desnog centra i "pro-biznis" Slobodarsku demokratsku stranku zbog uloge njihovih poslanika u Tiringiji u uklanjanju guvernera.

Kandidat Slobodarske demokratske stranke (FDP) neočekivano je dobio većinu kada je Skupština Tiringije 5. februara glasala o izboru guvernera. Poslanici krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku takođe su podržali kandidata FDP, a čak ne ni svog sopstvenog kandidata.

Odluka poslanika Hrišćansko-demokratske unije u Tiringiji da glasaju zajedno s članovima Alternative za Nemačku široko je osuđena kao kršenje zabrane saradnje sa krajnje desničarskim strankama.

Taj potez je doveo do ostavke nekoliko nemačkih političara, uključujući nameravanu naslednicu Angele Merkel, Anegret-Kramp Karenbauer. Lider Hrišćanskih demokrata u Tiringiji takođe je najavio ostavku.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side