13.05.2017 Madrid

Hiljade demonstranata u Madridu traže zabranu borbi s bikovima (FOTO)

Hiljade demonstranata u Madridu traže zabranu borbi s bikovima (FOTO) Foto: Beta/AP
Hiljade aktivista za prava životinja protestovale su danas u Madridu zahtevajući zabranu borbi s bikovima - koride koja ima dugu tradiciju u Španiji.

Demonstranti su prošli kroz centar španskog glavnog grada, a nekoliko grupa aktivista poslalo je jasnu zajedničku poruku: "Borbe s bikovima su nasilje i vi ga možete zaustaviti."

Borci za prava životinja smatraju da su te krvave borbe očigledan vid okrutnosti prema životinjama, pošto se bikovi na kraju te gladijatorske predstave ubijaju zarivanjem mača u srce.

Matadori koji se bore s bikovima, slavljeni su ako uspeju da ubiju bika iz prvog pokušaja, a neki ne uspevaju ni sa više uboda mačem u srce.

Demonstranti su takođe zahtevali promenu zakona da bi okrutnost prema životinjama postala krivično delo i u Španiji.

Današnji protest u Madridu ukazuje na sve veću podelu u španskom društvu: na one koji borbe s bikovima vide kao čist oblik okrutnosti prema životinjama, i na one koji brane koridu kao deo tradicionalne kulture Španije.

Jedna od organizatorki protesta, Laura Gonsalo, pozvala je dav se smesta obustave sve borbe s bikovima, rekavši da je vreme "da se celo društvo ujedini i kaže 'Dosta!' (borbi s bikovima)".

Ona je dovela u pitanje motiv za nedavnu odluku španske vlade koja je smanila porez na organizovanje borbi s bikovima.

Duga tradicija koride u Španiji je zakonom iz 2013. godine proglašena delom njenog kulturnog nasleđa.

Levičarska gradonačelnica Madrida Manuela Karmena još nije zabranila borbe s bikovima, ali je ukinula godišnje subvencije za njihovu promociju.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side