25.06.2018 Madrid

Havijeru Solani uskraćena dozvola za ulazak u SAD

Havijeru Solani uskraćena dozvola za ulazak u SAD Foto: PrtScn
Bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana izjavio je danas da mu je uskraćena elektronska dozvola za ulazak u SAD zbog ranijeg boravka u Iranu gde je učestvovao u pregovorima o nuklearnom sporazumu.

Solana je u intervjuu španskoj televiziji Antena 3 ocenio tu odluku "prilično jadnom" objašnjavajući da je bio u Iranu 2013. kada je Hasan Rohani tada preuzimao dužnost predsednika Irana.

"Bio sam tamo kao predstavnik svih koji su pregovarali" sa Iranom o nuklearnom sporazumu iz kojeg su se SAD povukle, odlukom predsednika Donalda Trampa, dodao je Solana.

Bivši generalni sekretar NATO-a rekao da je ponekad neophodno posetiti "i najkomplikovanije zemlje" za nastavak nekih pregovora.

Elektronska dozvola za ulazak na tlo SAD dovoljna je za državljane Evropske unije za period od najmanje tri meseca, umesto klasičnog zahteva za vizu.

Međutim, od 2015. osobe koje su boravile u Iranu, Iraku, Siriji, Sudanu, Libiji, Somaliji i Jemenu ne mogu da dobiju tu elektronsku dovzolu već moraju da traže vizu.

Ta mera se obično ne primenjuje za državne funkcionere.

Solana je rekao da će pokušati da dobije dozvolu jer je naveo da kao profesor predaje na nekoliko univerziteta u SAD.

Španski političar, rođen 1942. godine, bio je generalni sekretar NATO od 1995. do 1999. zatim visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost do 2009. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side