03.11.2015 Teheran

Hamnei: Slogan "smrt Americi" znači smrt politici SAD

Hamnei: Slogan "smrt Americi" znači smrt politici SAD Foto: Beta, AP
Iranski vrhovni verski vođa Ajatola Ali Hamnei izjavio je da slogan "smrt Americi" nije usmeren na američki narod, već na američku politiku.

"Cilj slogana nije smrt za američki narod. Slogan znači smrt američkoj politici i aroganciji", rekao je Hamnei, dodajući da taj slogan ima "snažnu podršku" u Iranu.

Na sajtu iranskog vrhovnog verskog vođe je u utorak objavljeno da je on to izjavio tokom susreta sa iranskim studentima uoči godišnjice zauzimanja američke ambasade u Teheranu 4. novembra 1979. godine.

Radikalni studenti upali su tada u zgradu ambasade i uzeli 52 Amerikanca kao taoce, koje su držali 444 dana.

Dve države od tada nemaju diplomatske odnose.

Sadašnji predsednik Hasan Rohani pokušao je, međutim, da odnose popravi, uključujući istorijski nuklearni sporazum Irana i šest svetskih sila, koji je sklopljen u julu ove godine.

Iako je podržao sporazum, kojim je ograničen iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje zapadnih sankcija, Hamnei je u više navrata govorio protiv američkog uticaja na vrednosti iranskog društva.

"Amerika je glavni deo problema u regionu, a ne deo rešenja", kazao je Hamnei, navodeći podršku SAD "cionističkom režimu" u Izraelu.

Američka regionalna politika "razlikuje se za 180 stepeni od politike Islamske republike", istakao je Hamnei.

Iranski predsednik je u jednom intervjuu za američku televiziju u septembru rekao da masa "ne misli ništa lično" kada u Teheranu skandira "smrt Americi".

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side